Forskare löser gåta i Vintergatans mitt

Keckobservatoriet Astronomer från Lunds universitet har hittat förklaringen på ett halvårsgammalt mysterium i centrum av vår galax Vintergatan. De märkliga skandiumlinjerna som upptäcktes i våras nära galaxens gigantiska svarta hål är inte äkta.

Världen kan fortfarande klara ambitiösa klimatmål

Solnedgång IPCCs specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning visar att dörren inte är helt stängd ännu, det är fortfarande möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 eller 2 grader.

Planetariet i Lund fyller 40 år

Planetariet I helgen firar Planetariet i Lund sin 40-årsdag. Allmänheten bjuds på gratis planetarievisningar. Forskare berättar om avlägsna stjärnor. Och så får man möjlighet att bygga planeter och astronomiska instrument.

Kisel har avgörande inverkan på planetens klimat

Daniel Conley Nu startar ett omfattande forskningsprojekt kring kisel och de anonyma klimathjältarna i havet, kiselalgerna. Varje dygn tar de små kiselalgerna upp enorma mängder kol ur atmosfären. Och vid sin död tar de kol med sig ner i graven.

Fiffig strategi ger flygande start för fotosyntesen

skog Växter i tropiska torrområden har utvecklat en annorlunda strategi för att överleva. I stället för att använda sitt vattenförråd under den torra årstiden sparar de på dropparna in i det sista för att snabbt komma igång med fotosyntesen när regnperioden börjar.

Bakterier gör elektrisk ström av socker i din tarm

Forskare i laboratorium Bakterier i tarmfloran kan ge upphov till elektrisk ström. Det visar en ny studie från Lunds universitet. Resultaten är av värde vid utveckling av läkemedel, men även vad gäller exempelvis produktionen av bioenergi.

Två forskare får miljoner av Europeiska forskningsrådet

Naturvetenskapliga fakulteten Två lovande forskare vid naturvetenskapliga fakulteten får prestigefyllda startbidrag på cirka 1,5 miljoner euro vardera av Europeiska forskningsrådet, ERC.

Ekologiska odlingsmetoder gynnar pollinerande insekter

Humla på blomma Pollinerande insekter är globalt hotade, antalet pollinerande insekter har under de senaste 40 åren minskat kraftigt. En ny studie från Lunds universitet visar att ekologiska odlingsmetoder kan bidra till att hejda förlusten av pollinerande insekter, både genom en minskad användning av växtskyddsmedel och en ökad tillgång till blommor med nektar och pollen som ger insekterna mat.

Fåglar hjälper varandra av delvis egoistiska skäl

fåglar Hittills har forskare ansett att fåglar som lever i grupper men inte har egna ungar hjälper till att föda upp sina yngre syskon för att de delar gener och på så vis försäkra sig om att generna förs vidare. Men den bilden stämmer bara delvis. En ny studie från Lunds universitet konstaterar att hjälpsamma fåglar ökar sina chanser att själva bli föräldrar i framtiden.

Ny metod kartlägger stressade växter över hela kontinenter

Karta Nu har forskare hittat ett sätt att mäta växternas reaktion på torka i mycket stor skala. Studien har undersökt hela kontinenter och visar att torkperioder sedan millennieskiftet har lett till stressade växter över stora områden i flera världsdelar.