Därför dras myggor till svettiga personer

Gulafebernmygga Forskare vid bland annat Lunds universitet har upptäckt orsaken till att myggor lätt hittar och dras till svettiga kroppar. Upptäckten innebär även att forskarna kan peka på nya möjliga sätt att hindra myggorna från att bita.

Fossilfynd infiltrerar hårdrocksmusik

Geologiprofessor Mats E. Eriksson Nu utkommer fossilforskaren och lundaprofessorn Mats E. Eriksson med sin andra bok i den tämligen udda kombinationen av geologi och hårdrocksmusik. Dessutom låter han uråldriga fossil och hårdrocksartister mötas i en unik utställning som får sverigepremiär på Sweden Rock-festivalen i början av juni.

Snabbkurs i klimatförändringar

Berg och is Fem forskare ger dig en snabbkurs i klimatförändringar utifrån olika perspektiv – temperaturen, isarna i Arktis, den biologiska mångfalden, solens aktivitet samt framtidens klimat.

Hos dykarskalbaggar bromsar hanarna evolutionen

Dykarskalbagge En undersökning i Sverige visar att hanarnas parningsbeteenden har lett till ett evolutionärt stillestånd hos dykarskalbaggar. För att skydda sig och undvika att bli skadade under parningen har vissa honor ändrat kroppsform. Men hanarna har anpassat sig och fortsätter att trakassera båda hontyperna.

Söndersliten planet kretsar runt döende stjärna

Det aktuella planetfragmentet kretsar runt den vita dvärgen i spillrorna av det tidigare solsystemet. Bilden är en konstnärlig tolkning. Illustration: University of Warwick/Mark Garlick. Nu tycks forskare ha hittat resterna av en planet som cirkulerar runt en slocknande stjärna. Det aktuella planetfragmentet har en omloppstid på bara två timmar och väcker stor nyfikenhet hos astronomerna.

Geologiforskning får prestigefyllt mångmiljonbelopp

Daniel Conley En professor på geologiska institutionen vid Lunds universitet får drygt 26 miljoner kronor i ett åtråvärt anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Forskningsprojektet handlar om kiselalgernas tidiga tillväxt i havet för 250 miljoner år sedan och de globala effekter som algernas tillväxt gav upphov till.

Bakterier kan bli framtida strömkälla

Forskare En färsk studie från Lunds universitet visar hur man kan öka möjligheten att utvinna ström ur bakterier. Studien kan bli vägledande i jakten på de åtråvärda elektronerna.

Forskare avslöjar Jupiters okända resa

Konstnärlig tolkning av Jupiters trojanska asteroider. Jätteplaneten Jupiter bildades fyra gånger längre bort från solen än sin nuvarande omloppsbana. Det tog bara 700 000 år för giganten att förflytta sig inåt i solsystemet. Bevisen för denna mäktiga resa har forskarna hittat tack vare ett antal asteroider runt Jupiter.

Därför ser stora humlor små blommor

Jordhumla Forskare vid Lunds universitet är på väg att ta reda på vad bin i olika klimatzoner i skilda delar av världen ser bäst. Resultaten ökar kunskapen kring pollinering när forskarna nu lättare kan avgöra vilka blommor som olika bin har lättast att urskilja och vilka de har svårt att se.

Populärvetenskaplig vecka lockar tusentals skolungdomar

NMT-dagarna Nu är det dags för årets NMT-dagar vid Lunds universitet. Den 18-22 mars bjuder forskarna på ett gigantiskt smörgåsbord av spännande föreläsningar inom naturvetenskap, medicin och teknik.