Dinosaurieexpert och planetbildningsguru nya hedersdoktorer i naturvetenskap

Porträttbilder på Mary Higby Schweitzer och Thomas Henning. Fotokollage. Två internationella toppforskare utses till hedersdoktorer vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Mary Higby Schweitzer har med sina fossilfynd, bland annat från en dräktig Tyrannosaurus Rex-hona, nått kultstatus. Astronomen Thomas Henning har genom avancerade observationer gett världen en ökad förståelse av hur stjärnor och planeter bildas.

Falken ser bytet tydligt i över 350 km/h

Rovfågel i testmiljö. Foto. Hög synskärpa, men också förmåga att snabbt kunna uppfatta olika synintryck. De två faktorerna är avgörande när pilgrimsfalken störtar ner på sitt byte i hastigheter som lätt matchar en Formel 1-bil.

Syre banade väg för skarpa djurögon

Fyra bilder på ögon. Fotokollage. Ögats komplexitet har sysselsatt evolutionsbiologer sedan Charles Darwins bok Om arternas uppkomst gavs ut 1859. I en ny studie pekar en internationell forskargrupp på syrets fundamentala betydelse för ögats utveckling.

Växtätande insekter rubbar skogarnas ekosystem och bidrar till klimatförändringar

Insekt kryper på marken. Foto. En ny studie från Lunds universitet visar att växtätande insekter påverkar skogarnas ekosystem betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Bland annat bidrar småkrypen till att jordens näringsämnen urlakas och avger mer koldioxid. Forskarna slår även fast att temperaturerna kan komma att stiga som ett resultat av att de växtätande insekterna blir fler i vissa regioner.

Rödbetor stoppar mygg

Mygga på rödbeta. Foto. Forskare från Sverige och USA har upptäckt ett ämne i rödbetsskal som är mycket effektivt för att bekämpa mygg. Ämnet, geosmin, är extremt dyrt och svårt att få tag på. Upptäckten ändrar på det.

UrMAX har kommit hem

Forskningsinstrument i lokal på lastpall. Foto. Den väger 1 265 kilo, närmar sig 70-strecket och ligger till grund för MAX IV. Efter att ha samlat damm i ett museimagasin visas nu universitetets första elektronaccelerator upp på LTH. Bakom utställningen ”UrMAX – Ljuset från Lund” står en grupp entusiaster som vill bevara vetenskapshistoriskt intressant forsknings­utrustning för eftervärlden.

Därför blir vattnet brunt – unik dataserie ger svaret

Sjö i skog. Foto. Genom att analysera i stort sett dagliga vattenprover tagna i samma å med början år 1940 fram till nutid kan forskare vid Lunds universitet nu presentera den hittills grundligaste studien om orsakerna till att vattendrag och sjöar blivit brunare och brunare.

Forskare: Marknaden driver jordbruket åt fel håll

Ett brunt fält och ett grönt fält. Foto. Marknadens spelregler ger inte lantbrukare incitament att använda jordbruksmetoder som gynnar klimat och miljö på lång sikt. Det är ett misslyckande som kräver politiska åtgärder, anser nationalekonomen Mark Brady vid SLU och Lunds universitet. I en ny studie visar han hur ekosystemtjänster kan ges ett ekonomiskt värde, för att skyddas bättre.

Lunds universitets mätdata om växthusgaser får en viktig roll i FN:s klimatarbete

Landskap sett från ovan. Nyligen upptogs forskningsinfrastrukturen ICOS RI som observatör till FN:s klimatkonvention. Det innebär att data om växthusgasflöden, som bland annat samlas in av Lunds universitet, kommer att spela en viktig roll för hur världssamfundet agerar i klimatfrågor.

Lantbrukares beslut att välja rätt miljöåtgärder måste underlättas

Kvinna går genom ett fält och håller påsar i ena handen. Många lantbrukare är positivt inställda till åtgärder som kan gynna den biologiska mångfalden och miljön. Men byråkrati och regelkrångel står ofta i vägen menar Lovisa Nilsson i en ny avhandling, som även efterlyser bättre ekonomiska incitament för den enskilde lantbrukaren att välja bra miljöåtgärder.