Torr is avslöjar asteroiders ursprung

Konstnärlig tolkning av ett asteroidbälte Nu har forskare för första gången lyckats bevisa att en del av asteroiderna i vårt solsystem ursprungligen föddes längre bort. Enligt studien har vissa asteroider i ung ålder påverkats kraftigt av de jättelika gasplaneternas gravitation.

Unik klimatmodellering i Lund med vegetation i fokus

Vulkan Forskare vid Lunds universitet har bidragit till att skapa en ny, uppdaterad version av en global klimatmodell som ska öka förståelsen för den globala uppvärmningen. Genom den nya modellen kan man nu titta på hur markanvändning och en förändrad växtlighet påverkar, och påverkas av, klimatförändringarna.

Forskningskommunikatör får litteraturstipendium

Forskningskommunikatör Lena Björk Blixt, forskningskommunikatör vid naturvetenskapliga fakulteten, har fått stipendium för att skriva en populärvetenskaplig bok om naturvetenskapens utveckling och inverkan på vår världsbild under de senaste tusen åren. Pengarna får hon från Sten K Johnsons Stiftelse.

Djur kopplar på reservkompassen när solen står högt

En dyngbagge rullar sin dyngboll i forskarnas labb För första gången kan forskare bevisa att ett djur använder olika riktningsgivare för att uppnå högsta möjliga precision i sitt vägval vid olika förhållanden. När det är mulet eller då solen står som högst tar dyngbaggarna ut riktningen med hjälp av vinden.

Sju sorters blommor – det här kan du plocka till midsommar och samtidigt bota din artblindhet!

Blommande äng Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol… De flesta av oss har hört den, Taubes klassiska Sjösala vals som skildrar ett Sverige i försommarskrud. Men hur lätt är det egentligen att hitta de traditionella ängsblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Och – handen på hjärtat – skulle du ens känna igen dem?

Växternas kemiska krigföring ökar vid varmare klimat

insekter på björkgrenar Växter har ett kemiskt försvar som gör att de släpper ut vissa ämnen vid exempelvis insektsangrepp. Nu visar en studie med forskare från Lunds universitet att växternas utsläpp kan vara många gånger större om angreppen sker i varmare klimat. Hur utsläppen av dessa ämnen förändras i framtiden och vilka effekter de har på ekosystemet måste tas med i klimatdiskussionen, menar forskarna bakom studien.

Pulsen på astronomin 50 år efter månlandningen

Kollage: månlandningen och Vintergatan I sommar är det femtio år sedan människan för första gången satte sin fot på månen. Med avstamp i denna utomjordiska händelse har Lunds universitets magasin tagit pulsen på aktuell astronomiforskning vid Lunds universitet. Sofia Feltzing och Ross Church jobbar i ett par av de stora satsningar som ligger i forskarnas horisont inför framtiden.

Trädgårdstips: Fem enkla sätt att bidra till biologisk mångfald

Forskare i sin trädgård Allt fler arter på jorden är hotade på grund av människans framfart. Men det går att vända utvecklingen och det finns enkla saker du kan göra själv i din trädgård för att hjälpa till. Det säger forskaren Anna Persson med anledning av Biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

Därför dras myggor till svettiga personer

Gulafebernmygga Forskare vid bland annat Lunds universitet har upptäckt orsaken till att myggor lätt hittar och dras till svettiga kroppar. Upptäckten innebär även att forskarna kan peka på nya möjliga sätt att hindra myggorna från att bita.

Fossilfynd infiltrerar hårdrocksmusik

Forskare med elgitarr Nu utkommer fossilforskaren och lundaprofessorn Mats E. Eriksson med sin andra bok i den tämligen udda kombinationen av geologi och hårdrocksmusik. Dessutom låter han uråldriga fossil och hårdrocksartister mötas i en unik utställning som får sverigepremiär på Sweden Rock-festivalen i början av juni.