Oklart hur växande mängd nanoplast påverkar natur och människor

Plastmugg vid strandkanten. Foto. Plastskatt, förbud mot engångsartiklar och alternativa material: att få bukt med plastnedskräpningen ligger högt på den politiska agendan. Men hur hanterar vi nanoplaster som kan tas upp av vattenlevande djur och människor? Forskare vid Lunds universitet undersöker riskerna med dessa ytterst små partiklar.

Ett gammalt pollenfrö kan förutsäga morgondagens klimat

Pollen. Illustration. Ett litet pollenfrö uppgrävt från en europeisk sjö kan ge svar om både vårt förflutna och vår framtid. Forskare vid Lunds universitet använder sig av 12 000 år gammalt pollen för att förutsäga vårt framtida klimat och studera ekologiska och historiska förändringar.

Ny metod kan utvärdera läkemedel mot Alzheimers

Kvinna i laboratorium. Foto. Lundaforskare har tagit fram en metod som kan mäta effekten av olika lovande läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Med den nya metoden har forskarna kunnat se att en specifik läkemedelskandidat hindrar bildningen av de små proteinklumpar som tros skada nervcellerna i hjärnan. Forskarna hoppas nu att deras metod kan underlätta utvecklingen av nya läkemedel mot demenssjukdomen.

Forskning på galaxer och flyttfåglar får mångmiljonbelopp

Galax. Foto. En galaktisk tidsresa genom Vintergatans historia och flyttfåglars övermänskliga krafter. Det är två spännande forskningsprojekt som snart kan starta vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, tack vare en mångmiljonsatsning från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Stort intresse för nytt naturvetenskapligt basår

Två kvinnor står utanför en byggnad. Foto. Tack vare riktade extramedel från regeringen kunde Lunds universitet sjösätta det naturvetenskapliga basår som planerats under en längre tid. Trots att beslutet kom sent var söktrycket till den nya utbildningen högt.

Jakten på den försvunna dinosaurien

Tre män tittar ner i lådor som innehåller sand. Foto. Någonstans i det övergivna kalkbrottet i nordöstra Skåne gömmer sig skelettet efter en 84 miljoner år gammal dinosaurie. Det är en grupp geologer övertygade om. Efter att ha hittat ett flertal tänder har den ­osteologiska skattjakten intensifierats.

Lundaforskare kartlägger unik kedjeflytt i luften

En hand som håller i en liten fågel. Foto. Jämfört med andra flyttfåglar följer tornseglare ett mycket ovanligt mönster när de flyttar från häckningsområdena i Europa till övervintringsplatserna söder om Sahara. Det konstaterar forskare i en stor internationell studie som pågått i elva år och där de även upptäckt skillnader i storlek och antal ungar beroende på var i Europa tornseglarna häckar.

Extremtorkan 2018 slog hårdare än befarat mot grödor, skogar och myrar

Skog och himmel. Foto. Den torra sommaren 2018 ledde till att de europeiska skogarna tog upp 18 procent mindre koldioxid än normalt och att vissa odlade grödor gav den lägsta avkastningen på decennier. Det visar en europeisk jättestudie med över 200 toppforskare inblandade.

Två av fakultetens forskare får startbidrag från Europeiska forskningsrådet

Porträtt på två personer. Foto. Den gäckande genetiken bakom färgsprakande murödlor och utvecklandet av ett helt nytt röntgenmikroskop. Nathalie Feiner, forskare i evolutionsbiologi, och Pablo Villanueva Perez, biträdande lektor i synkrotronljusfysik, har tilldelats femåriga startbidrag på 35 miljoner kronor från Europeiska forskningsrådet, ERC.

Lundaforskare har utvecklat unik metod för att förutspå skadliga solstormar

Närbild på solen. Foto. Den magnetiska energin som frigörs vid solstormar har potential att slå ut elnät, internet och flygtrafik. Men nu har forskare utvecklat en metod som kan hjälpa till att förutspå rymdväder. Upptäckten kan på sikt göra oss bättre förberedda på att skydda sårbara samhällsfunktioner.

Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Besöksadress: Sölvegatan 27, Lund