Åtgärder i skogen kan förhindra att sjöar blir brunare

Glas med vattenprover från sjöar De senaste 50 åren har vattnet i sjöar och vattendrag blivit mycket brunare. Den så kallade brunifieringen påverkar såväl produktionen av dricksvatten som livet i sjöarna negativt. Dessutom går ekonomiska värden upp i rök när sjöarna inte längre lockar att bada i. Om ingenting görs kommer vattnet sannolikt att bli ännu brunare – men det finns hopp.

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”

Vetefält EU:s förslag till ny jordbrukspolitik håller inte måttet. Det menar en internationell forskargrupp som granskat reformförslaget. Varken miljöskydd eller klimatmål förbättras, snarare tvärtom, säger Dagmar Clough, ekolog vid Lunds universitet och en av dem som står bakom studien.

Ökat hopp om biologisk mångfald med mindre fält och fler olika grödor

Landskap med åkrar Mindre åkrar och en större variation av grödor ger en god effekt på den biologiska mångfalden i jordbrukslandskap. Det visar en omfattande internationell studie där forskare från Lunds universitet har deltagit. Den positiva effekten går att jämföra med den som till exempel bevarad ängsmark och blommande remsor längs åkrar ger.

Ständig rädsla för rovdjur ökar risken att bli sjuk

Två fiskar Rovdjur utgör inte bara ett omedelbart dödshot för många djur. De påverkar dem även rent fysiskt genom att finnas i deras närhet. Forskare vid Lunds universitet har undersökt vad som händer med bytesdjurens immunförsvar när de tvingas lägga en stor del av sin energi på att undvika att bli uppätna.

Torr is avslöjar asteroiders ursprung

Konstnärlig tolkning av ett asteroidbälte Nu har forskare för första gången lyckats bevisa att en del av asteroiderna i vårt solsystem ursprungligen föddes längre bort. Enligt studien har vissa asteroider i ung ålder påverkats kraftigt av de jättelika gasplaneternas gravitation.

Unik klimatmodellering i Lund med vegetation i fokus

Vulkan Forskare vid Lunds universitet har bidragit till att skapa en ny, uppdaterad version av en global klimatmodell som ska öka förståelsen för den globala uppvärmningen. Genom den nya modellen kan man nu titta på hur markanvändning och en förändrad växtlighet påverkar, och påverkas av, klimatförändringarna.

Forskningskommunikatör får litteraturstipendium

Forskningskommunikatör Lena Björk Blixt, forskningskommunikatör vid naturvetenskapliga fakulteten, har fått stipendium för att skriva en populärvetenskaplig bok om naturvetenskapens utveckling och inverkan på vår världsbild under de senaste tusen åren. Pengarna får hon från Sten K Johnsons Stiftelse.

Djur kopplar på reservkompassen när solen står högt

En dyngbagge rullar sin dyngboll i forskarnas labb För första gången kan forskare bevisa att ett djur använder olika riktningsgivare för att uppnå högsta möjliga precision i sitt vägval vid olika förhållanden. När det är mulet eller då solen står som högst tar dyngbaggarna ut riktningen med hjälp av vinden.

Sju sorters blommor – det här kan du plocka till midsommar och samtidigt bota din artblindhet!

Blommande äng Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol… De flesta av oss har hört den, Taubes klassiska Sjösala vals som skildrar ett Sverige i försommarskrud. Men hur lätt är det egentligen att hitta de traditionella ängsblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Och – handen på hjärtat – skulle du ens känna igen dem?

Växternas kemiska krigföring ökar vid varmare klimat

insekter på björkgrenar Växter har ett kemiskt försvar som gör att de släpper ut vissa ämnen vid exempelvis insektsangrepp. Nu visar en studie med forskare från Lunds universitet att växternas utsläpp kan vara många gånger större om angreppen sker i varmare klimat. Hur utsläppen av dessa ämnen förändras i framtiden och vilka effekter de har på ekosystemet måste tas med i klimatdiskussionen, menar forskarna bakom studien.

Johan Joelsson
Pressansvarig