Många och olika pollinerande insekter ger fina jordgubbar till midsommar

Forskare med famnen full av jordgubbar Riklig pollinering med många och olika pollinerande insekter ger jordgubbar som växer snabbare, har jämnare form, väger mer och har bättre hållbarhet än om jordgubbsplantorna endast besöks av ett fåtal pollinerande insekter.

Sjöborrar saknar ögon – ser med fötterna

Sjöborre Sjöborrar ser utan att ha några ögon. Synen sitter i sjöborrens tentakelliknande tubfötter. Studien som gjorts av forskare vid Lunds universitet ingår i John Kirwans doktorsavhandling som läggs fram torsdag 7 juni.

Arter gynnas när sandmarker öppnas upp

Bivarg. Sedan 2012 har EU-projektet Sandlife svarat för restaurering av sydsvenska sandmarker. Igenväxta Natura 2000-områden på sandig mark i Skåne, Halland och på Öland har öppnats upp för att bli mer tillgängliga för såväl allmänhet som sällsynta växter och djur. Nu presenteras de första resultaten och de är positiva. Många insekter har gynnats, bland dessa finns flera rödlistade arter.

Biologins superhjälte fruktar lejonbajs

Bananfluga Bananflugan är en av de mest använda modellorganismerna inom biologin. I decennier har flugan använts för att ta fram ny genetisk och biomedicinsk kunskap. I sin doktorsavhandling visar Suzan Mansourian hur bananflugan med hjälp av lukt- och fuktsinnet hittar mat, undviker uttorkning samt letar upp bästa platsen att lägga ägg – övermogna marulafrukter. Avföring från växtätare går också bra, däremot blir det blankt nej till rovdjurens exkrementer.

Över 45 graders kroppstemperatur när småfåglar matar ungarna

Hungriga fågelungar I årtionden har forskare ansett att tillgången på föda avgör storleken på fåglarnas kullar. Nu kommer biologer vid Lunds universitet med en helt ny förklaring: Deras forskning visar att småfåglars kroppstemperatur kan öka mer än 4°C och överstiga 45°C när de matar sina ungar. Ännu större kullar skulle kräva mer arbete med hög kroppstemperatur som följd, något som fåglarna sannolikt inte skulle överleva.

Klimatfaktorer orsakar genförändringar bland insekter

Två exemplar av arten stor kustflickslända fångade på bild i parningsakten. Foto: Erik Svensson Evolutionen går fort när flicksländor sprider sig norrut i takt med att klimatet förändras. Andra insekter har sannolikt inte lika lätt att genetiskt anpassa sig till högre temperatur. Risken är att arter som inte anpassar sig lika snabbt dör ut, menar forskarna bakom studien.

EU:s förbud: "Betydelsefull möjlighet för jordbrukare"

EU:s förbud: "Betydelsefull möjlighet för jordbrukare" EU:s besked om att förbjuda världens mest använda insektsbekämpningsmedel för att rädda pollinerarna är ett steg i rätt riktning, enligt professor Yann Clough. Men mycket återstår.

Ny stjärnkatalog avslöjar detaljrika fakta om rymden

Forskningssatelliten Gaia. Illustration: ESA/ATG medialab samt ESO/S. Brunier. Nu offentliggörs den mest detaljerade stjärnkatalogen i astronomins historia. Katalogen bygger på observationer utförda med europeiska forskningssatelliten Gaia. Bland annat innehåller katalogen exakta avstånd, ljusstyrkor, temperaturer och färger hos miljontals stjärnor i vår galax Vintergatan. Dessutom anges noggranna positioner för drygt 14 000 asteroider i vårt eget solsystem. Astronomerna i Lund har en framträdande roll i Gaiaprojektet.

Fåglar flyttar bort från sjukdomar

Grönfinkar. Foto: Thomas Alerstam. I en unik studie har forskare vid Lunds universitet kartlagt flyttfåglarnas ursprung. Med hjälp av resultaten har de undersökt och upptäckt stora skillnader i immunförsvaret hos stannfåglar och flyttfåglar. Forskarna drar slutsatsen att de flyttande arterna gynnats av att de lämnar de tropiska områdena när de ska föda upp ungar, eftersom de därmed flyttar bort från många sjukdomar i tropikerna och kan ha ett mindre kostsamt immunförsvar.

Så fixar du surr i vårträdgården

Lina Herbertsson forskar om pollinering vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Här framför en biholk. Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård.