Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Nytt verktyg ska öka jämställdheten inom marin forskning

En kvinna som står utomhus framför en byggnad. Foto. Sedan 2016 har forskare vid naturvetenskapliga fakulteten medverkat i ett EU-projekt som syftar till att öka jämställdheten inom marin forskning. Arbetet har bland annat mynnat ut i ett digitalt formulär som ska användas i samband med projektansökningar.

Fågelmatning hjälper honor mer än hanar

En fågel står på kanten av en behållare med frön i. Foto. En ny studie på talgoxar visar att honor har störst nytta av extra mat vintertid. Om honorna får mat behöver de inte sänka den egna kroppstemperaturen lika mycket som annars och chansen att överleva kalla nätter ökar.

Forskningscenter för fysikdidaktik ska sätta Lund på kartan

En grupp med tre personer som befinner sig inomhus. Foto. Vilka metoder kan lärare använda för att studenter och elever lättare ska kunna ta till sig och förstå fysikämnet? Den frågan ska en grupp forskare vid fysiska institutionen fördjupa sig i under de kommande åren.

Forskare studerar molnens inverkan på klimatet

Moln sedda från ovan i soluppgång. Foto. Till skillnad från många andra stör sig Vaughan Phillips varken på regnmoln, åskoväder eller sprakande blixtnedslag en ledig sommardag. Tvärtom! Den brittiske forskaren har vigt sitt liv åt att förstå hur isbildnings­processer i moln påverkar livet på jorden.

Vanligt socker har stor potential som kontrastmedel vid detektering av Alzheimers sjukdom

Ett konstgjort huvud med synlig hjärna. Foto. En ny studie visar att socker kan användas för att detektera Alzheimers sjukdom. Med hjälp av en speciell teknik, som varken är beroende av radioaktivitet eller metalliska kontrastmedel, hoppas forskarna kunna upptäcka demenssjukdomen i ett tidigare skede.

Ny studie om hjärnans vattenkanaler skänker hopp till hjärn- och ryggmärgsskadade

Person i laboratorium. Foto. En internationell forskargrupp har upptäckt en behandling som dramatiskt reducerar svullnaden efter hjärn- och ryggmärgsskador. Genom att använda ett redan godkänt läkemedel på råttor kunde hjärnans vattenkanaler manipuleras med positivt resultat. Den nya studien ger hopp till de miljontals människor som varje år drabbas av hjärn- och ryggmärgsskador.

Stigande temperaturer påverkar våtmarker och rubbar vattenbalansen

Föremål på grönområde. Foto. I ett framtida varmare klimat kommer avdunstningen från norra halvklotets våtmarker att öka betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Det visar en internationell studie där forskare från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet deltagit. Den nya upptäckten ger oss viktig kunskap kring hur den globala vattenbalansen kommer att påverkas i framtiden.

”Vi måste vara förberedda på digital undervisning även till hösten”

Person framför byggnad. Foto. Frågetecknen inför höstterminen är många. Sven Lidin, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten, tror att disputationer, utbytesprogram och undervisning med stor sannolikhet kommer att påverkas av coronapandemin.

Extremt sätt att spara energi bland djur i Arktis

Vit fågel i snölandskap. Foto. Kylan, den kärva miljön och den ständiga jakten på mat har lett till att djur i polarområden utvecklats till specialister på att spara energi. Nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt ett tidigare okänt energibesparingsområde som fåglar tar till då polarnatten råder.

Fåglar svarar på vintersvält med en kall näbb

Två fåglar. Större delen av deras kroppar är blå och lila. Huvudet är orange och gult, med undantag för näbben som är lila. Foto. Småfåglarnas taktik för att klara av matbrist och kalla vintrar är att sänka temperaturen på näbben. Därmed förhindrar de att kroppsvärme går förlorad. Det visar en ny studie gjord av forskare i Lund och Storbritannien.

Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Besöksadress: Sölvegatan 27, Lund
E-post: kansli [at] science [dot] lu [dot] se

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse