Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Val efter kandidatprogrammet

När du läst klart på kandidatprogrammet kan du börja söka jobb eller välja att studera vidare på ett masterprogram. Med en masterexamen i bagaget finns möjligheten att fortsätta med en forskarutbildning. Nedan hittar du tips på hur du kan tänka och resonera när det handlar om att välja masterprogram samt besluta om huruvida du ska fortsätta med en forskarutbildning eller inte.

Att välja masterprogram

Det finns många masterprogram att välja mellan och det behöver inte vara självklart att fortsätta med ett masterprogram inom ditt huvudområde. Som biolog, till exempel, kan du välja att läsa ett masterprogram inom områden som miljövetenskap, geografiska informationssystem (GIS), miljö- och hälsoskydd eller biomedicinsk analys.

Ett sätt att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden kan vara att bredda din kompetens och läsa kurser inom exempelvis projektutveckling, kommunikation och IT.  Du kan också välja att komplettera din naturvetenskapliga kandidatutbildning med företagsekonomi eller entreprenörskap. Detta kan ge dig kompetenser som är efterfrågade i exempelvis utvecklingsföretag.

Om du däremot redan efter din kandidatexamen vet att du vill satsa på en forskarutbildning så kan det vara bra att välja ett masterprogram där du fördjupar dig i dina ämneskunskaper. Kontakta studievägledaren på din institution för att få hjälp med att välja masterprogram och kurser inom programmet.

Lunds universitets masterprogram – lu.se

Är du intresserad av forskarutbildning?

Många studenter fortsätter med en forskarutbildning efter att de tagit ut sin masterexamen. Som doktorand (student på forskarutbildningen) får du lön av universitetet men räknas i många avseenden som student. Tiden som doktorand upplevs av många som väldigt stimulerande och rolig.

Efter att du tagit din doktorsexamen kan du söka jobb som exempelvis postdoc på universitet och högskolor. Det finns dock ett begränsat antal tjänster som du kan söka direkt efter doktorsexamen och det råder global konkurrensen om tjänsterna. Å andra sidan kan du arbeta med forskning även utanför universitetet, exempelvis inom delar av näringslivet och på statliga bolag.

Läs om forskarutbildningen

Kontakt

Malin Olbe
Arbetsmarknadskoordinator
Kontaktuppgifter till Malin Olbe – lu.se