Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetares arbetsmarknad

Två personer arbetar i laboratorium. Foto: Håkan Röjder.

Naturvetare förknippas ofta med akademisk forskning. Det är inte så konstigt med tanke på att utbildningen bedrivs nära forskningen och många studenter väljer att läsa vidare på en forskarutbildning. I slutändan är det dock inte mer är än cirka 15–20 procent av naturvetarna som arbetar med forskning på universitet, i näringslivet eller på statliga myndigheter och bolag.

Naturvetare har en självklar plats inom forskningen, men även inom branscher som är utvecklingsintensiva. Omkring 35-40 procent av naturvetarna arbetar inom den privata sektorn och framför allt på mindre företag, med fem eller färre anställda. Många av dessa företag driver konsultverksamhet, medan andra är utvecklingsbolag som arbetar för att ta fram en ny produkt eller tjänst. De större företagen som anställer naturvetare finns framför allt inom life science-området.

Många naturvetare arbetar inom den offentliga sektorn, det vill säga på kommuner och landsting, länsstyrelser och statliga myndigheter.

Naturvetare kan jobba som specialister inom ett särskilt område, med laborativt arbete, eller ha bredare tjänster och exempelvis arbeta som projektledare.

Kontakt

Malin Olbe
Arbetsmarknadskoordinator
Kontaktuppgifter till Malin Olbe (lu.se)