Ansök om att bli nominerad till utbytesstudier

Här hittar du information om hur du ansöker om att bli nominerad till utbytesstudier. Din ansökan kommer att behandlas av fakultetens internationella avdelning och du får besked via e-post om huruvida du har nominerats till en utbytesplats eller inte.

Händer vid dator. Foto: Johan Bävman.

Gör din ansökan i ansökningssystemet

Du ansöker om att bli nominerad till utbytesstudier i Lunds universitets ansökningssystem, Solemove.

Instruktioner

1. Logga in i ansökningssystemet Solemove
  2. Välj ”Lund University” i rullistan.
  3. Välj att logga in med "LUCAT-SWAMID" och ange användarnamnet och lösenordet i din StiL-identitet.
  4. Klicka på "Advanced search".
  5. Välj “Faculty of Science” i rullistan under "Application period" och klicka därefter på "Search". Nu ser du samtliga universitet som ingår i ansökningsomgången.
  6. Ladda ner guiden till Solemove (se nedan) och följ instruktionerna som finns på sidan 6 och framåt för att göra din ansökan i ansökningssystemet.

Guide till Solemove (PDF, 2,6 MB, ny flik)

Dokument som ska bifogas i din ansökan

Studieplan

Ladda blankett för studieplan (PDF, 185 kB, ny flik)

CV

Ditt CV ska vara högst två A4-sidor långt och skrivet på engelska. Du får utforma det som du själv vill.

Ladok-utdrag

Ladok-utdraget ska visa vilka kurser du har läst. Denna information får du ut via Studentportalen.

Logga in i Studentportalen

Statement of Purpose

I ditt så kallade Statement of Purpose ska du motivera varför du vill studera utomlands, hur de planerade studierna knyter an till ditt huvudämne vid Lunds universitet samt vilken framtida nytta du tror att du kommer att ha av dina utbytesstudier. Motivera även varför du vill studera vid det universitet som du har markerat som ditt förstahandsval. Texten ska vara skriven på engelska och vara högst en A4-sida lång.

Invänta nomineringen

När du har skickat in din ansökan är det dags för dig att invänta nomineringen. Du får besked via e-post om huruvida du har nominerats till en utbytesplats eller inte.

Det är vanligt att det finns flera sökande till varje utbytesplats. Då gör vi en rangordning som bland annat är baserad på antalet uppnådda poäng, betyg samt syftet med utbytet (vilket du har beskrivit i ditt Statement of Purpose).

Nästa steg: När du har blivit nominerad

När du har nominerats till en utbytesplats är det dags för nästa steg, nämligen att svara på nomineringsmeddelandet och göra din ansökan till partneruniversitetet.

När du har blivit nominerad