När du har blivit nominerad

Om du vill ha din plats, behöver du svara på nomineringsmeddelandet och därefter göra din ansökan till partneruniversitetet. Du behöver också läsa på om sådant som är viktigt för dig att tänka på inför avresan, medan du är iväg och när du har kommit hem.

Meddela att du vill ha din plats

Om du vill ha din plats är det viktigt att du svarar på nomineringsmeddelandet som du får via e-post. Kom ihåg att svara inom utsatt tid, annars kan platsen ges till en annan student.

När du har tackat ja till din plats nominerar vi dig till partneruniversitetet. Din internationella koordinator (antingen en person vid sektionen Externa relationer eller fakultetens internationella avdelning) kommer att kontakta dig via e-post och informera dig om detaljerna kring hur du går vidare.

Gör din ansökan till partneruniversitetet

När du har meddelat att du vill ha din plats och vi har nominerat dig till partneruniversitetet är det dags för dig att göra din ansökan till partneruniversitetet. Där är de främst intresserade av att se vilka kurser du har läst och hur dessa passar ihop med kurserna du har sökt.

Exakt när och hur du ska göra din ansökan skiljer sig åt mellan olika universitet. Sök på partneruniversitetets webbplats eller ta hjälp av din internationella koordinator.

Det är mycket viktigt att du och din studievägledare är överens om din studieplan innan du gör din ansökan till partneruniversitetet.

Håll utkik efter antagningsbeskedet

I slutändan är det upp till partneruniversitetet att besluta om antagningen. Antagningsbeskedet skickas direkt till dig eller till din internationella koordinator (antingen en person vid sektionen Externa relationer eller fakultetens internationella avdelning). Skickas beskedet till din koordinator kommer den att kontakta dig när beskedet har kommit.

För utbyten inom Europa, Erasmus+

Fyll i och skicka in ett Learning Agreement

Du som har blivit nominerad till utbytesstudier inom Europa måste fylla i och lämna in ett så kallat Learning Agreement, vilket är ett obligatoriskt trepartskontrakt för utbyten i Europa. Ladda ner blanketten för Learning Agreement nedan och lämna det till koordinatorn på din institution senast en månad efter att du påbörjat ditt utbyte. Ta hjälp av din koordinator om du är osäker på hur du ska fylla i blanketten.

Ladda ner blanketten för Learning Agreement (Word, 151 kB, ny flik)

Sök stipendium

Som utbytesstudent inom Erasmus+ är du berättigad till ett Erasmus-stipendium. För närvarande omfattar stipendiet 400–460 euro per månad, beroende på destination. Tar du tåget till din destination kan du även ansöka om tågstipendium.

Ansök om stipendium för utbyte inom Erasmus+ – lu.se

Läs på innan du åker

Det finns en del saker som är viktiga för dig att tänka på inför avresan, medan du är iväg och när du har kommit hem. Det handlar till exempel om CSN-medel, försäkringar, stipendier, visum, vaccinationer och tillgodoräknande.