Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbytesstudier

Som utbytesstudent läser du en eller två terminer av din utbildning vid något av Lunds universitets många partneruniversitet. Genom att studera utomlands kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, samtidigt som du får möjlighet att uppleva en ny kultur och förbättra dina språkkunskaper.

Byggnader och grönområde. Foto.

Fem saker du kanske inte visste om utbytesstudier

  • Du är berättigad till CSN-medel under utbytestiden.
  • Du slipper betala terminsavgifter.
  • Kurserna du läser utomlands kan räknas in i din svenska examen.
  • Du är försäkrad under hela studietiden.
  • Du kan söka stipendium för Erasmus-utbyte och vissa andra utbyten. Stipendiet fungerar som ett komplement till ditt studiemedel.

Fördelar med att studera utomlands

  • Du kan läsa kurser och utbildningar som inte finns här på Lunds universitet. På så sätt kan du sätta ihop en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt kan du öka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
  • Du kan förbättra dina språkkunskaper.
  • Du kan skaffa dig internationella erfarenheter och meriter för framtiden.
  • Du får chansen att uppleva och lära känna en ny kultur.
  • Det kan gynna din personliga utveckling.

Att planera och ansöka om utbytesstudier

Vill du åka iväg på utbytesstudier behöver du sätta igång med planeringen i god tid. I planeringsfasen ingår bland annat att välja vilka universitet du kan tänka dig att studera vid och vilka kurser du vill läsa.

När ansökningsperioden har börjat gör du en första ansökan som behandlas av fakultetens internationella avdelning. Målet med denna ansökan är att du ska bli nominerad till en utbytesplats. Blir du nominerad gör du därefter en andra ansökan – den till det utländska universitetet du vill studera vid.

När du har avslutat dina utbytesstudier kan du ansöka om att tillgodoräkna dig kurserna i din examen vid Lunds universitet.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om hur du planerar dina utbytesstudier, gör din ansökan samt tillgodoräknar dina utbytesstudier.

Kvinna och vetenskapliga instrument. Illustration, kollage.

Lyssna på podden

Hur hittar man ett socialt sammanhang under sina utbytesstudier? Var ska man bo? Och när ska man börja förbereda sig? I det här avsnittet av podden "Plugga Naturvetenskap" får du lära dig mer om möjligheterna – och utmaningarna – med att studera utomlands.

Lyssna på poddavsnittet (soundcloud.com)

Läs textversionen av avsnittet