Hållbarhet är en prioriterad fråga – inte bara för Naturvetenskapliga fakulteten utan för hela universitetet. Att arbeta hållbart handlar inte bara om att minska klimat- och miljöpåverkan – det bidrar också till en mer utvecklande, säker och inkluderande arbetsplats. Lunds universitets nya resurs "Hållbar på jobbet" samlar konkreta tips och verktyg för dig som vill göra mer hållbara val i din arbetsvardag som alla medarbetare kan ta del av.
Här är fem sätt att bidra till en mer hållbar arbetsplats:
1. Planera hållbara evenemang
Det vi äter och dricker påverkar miljön på många sätt. Välj vegetariska eller veganska alternativ vid möten och konferenser, försök att minimera matsvinn och undvik engångsartiklar. Du vet väl att universitetet har en guide för hållbara livsmedelsinköp och evenemang?
Läs mer om hållbara livsmedelsinköp och evenemang på medarbetarwebben (medarbetarwebben.lu.se).
2. Återbruka möbler
Innan du köper in nya möbler till kontoret – se om det finns begagnade att återanvända. Återbruk sparar både resurser och pengar. Universitetet har tagit fram en vägledning för anskaffning av ny inredning och det cirkulära möbelflödet. I vägledningen finns också en bilaga med exempel på återbruk av möbler inom universitetet, för inspiration.
- Läs mer om återbruk av möbler och inredning på medarbetarwebben (medarbetarwebben.lu.se)
- Ladda ned vägledningen ”Cirkulära möbelflöden och inköp av ny inredning” (PDF, 763 kB).
3. Spara energi
Du kan spara energi direkt genom att undvika onödig energianvändning. Tips på energismarta vanor som funkar för alla: släck lampor i rum du inte vistas i ochskippa stand-by – stäng av datorn och annan utrustning helt när du inte använder den och använd energisnåla inställningar. Vädra smart – snabbt och effektivt istället för länge. Att vädra i lokaler med styrd ventilation minskar effektiviteten i systemen!
Se fler tips på hur du sparar energi på medarbetarwebben (medarbetarwebben.lu.se).
4. Tänk på hållbarhet i upphandling och inköp
Lagen om offentlig upphandling anger att hållbarhetskrav bör ställas i samtliga upphandlingar. Syftet är att statliga myndigheter, regioner och kommuner ska vara pådrivande i samhällsutvecklingen. Universitetets avdelning för Inköp och upphandling har en särskild hållbarhetsgrupp som utvecklar avdelningens arbete med hållbarhet i samarbete med miljöfunktionen och bidrar med input till universitetets hållbarhetsplan. I mars höll Hållbarhetsforum ett event om ”Hållbar upphandling” som ett led i detta arbete. Vill du ta del av inspelningen hör av dig till Jenny Hansson, kommunikatör, på jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (jenny[dot]hansson[at]cec[dot]lu[dot]se).
- Läs mer om hållbar upphandling på medarbetarwebben (medarbetarwebben.lu.se).
- Hållbara inköp - så kan du som medarbetare bidra till en grönare framtid (medarbetarwebben.lu.se)
5. Pendla hållbart
Cykla, gå eller använd kollektivtrafik när det är möjligt. Universitetet arbetar för att underlätta hållbara pendlingsalternativ genom tex att ta fram lösningar för förvaring av elcykelbatterier och delta i framtagandet av så kallade ”supercykelvägar”. Ambitionen är att öka andelen resor med cykel och kollektivtrafik samt minska pendlingsresorna med bil.
- Mer information om universitetets arbete med hållbart resande finner du på medarbetarwebben (medarbetarwebben.lu.se).
- Gör din pendling till en vinnande vana! Var med och tävla om fina priser! (medarbetarwebben.lu.se).
Mer tips om hållbarhet på jobbet
Fler tips och information om hur du kan bli mer hållbar på jobbet finner du på medarbetarwebben. Tillsammans kan vi göra Lunds universitet till en ännu mer hållbar arbetsplats!