Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Val till miljö- och geovetenskapliga institutionen

Det kommer att genomföras flera val inför bildandet av den nya institutionen.

Nominerade kandidater

Nominerad till prefekt för Miljö- och geovetenskapliga institutionen: Helena L. Filipsson

Porträttbild.
Helena L. Filipsson. Bild: Erik Thor


Om Helena L. Filipsson

Professor Helena L. Filipsson är biträdande prefekt vid geologiska institutionen, en roll hon haft sedan 2024. Hon är professor i kvartärgeologi och har varit verksam vid Lunds universitet sedan 2007.

Helena disputerade i oceanografi vid Göteborgs universitet 2003. Därefter följde en tvåårig postdoktorvistelse vid universitetet i Bremen, Tyskland, samt ett år som Fulbright Scholar vid Woods Hole Oceanographic Institution i USA. Hon har varit medlem i Sveriges unga akademi (2013–2018), och har under sin karriär varit gästforskare vid bland annat JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology) i Japan, University of Angers i Frankrike samt Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Hennes nätverk är både brett och internationellt.

Vid sidan av sin forskning har Helena haft flera uppdrag inom universitetet, bland annat som styrelseledamot vid Geologiska institutionen, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) och vid fakulteten. Hon har även varit ledamot i fakultetens infrastrukturnämnd och lärarförslagsnämnd samt varit studierektor för forskarutbildningen vid Geologiska institutionen. Hon har handlett doktorander inom både miljövetenskap och geologi.

Hennes forskning fokuserar på hur klimat och havsmiljöer har varierat under de senaste cirka 130000 åren, med särskilt fokus på syrebrist i kustnära områden och nutida förändringar kopplade till mänsklig påverkan. Forskningen är fältbaserad och bygger på analyser av marina sedimentkärnor, med fokus på mikroorganismer – framför allt foraminiferer – vars kalkskal bevaras i havsbottnens sediment.

På senare år har Helena i allt högre grad arbetat med synkrotronljusbaserade tekniker och är engagerad i forskningsmiljön LINXS (Lund Institute of Advanced Neutron and X-ray Science), inom temat Environment and Climate.

Hon har ett nära samarbete med Marint Centrum i Simrishamn, där Hanöbukten är ett centralt forskningsområde. Där arbetar hon bland annat med frågor kopplade till utsläpp från pappersbruk, oljeutsläppet från fartyget Marco Polo och effekter av konstgjorda torskrev.


Nominerad till ställföreträdande prefekt för Miljö- och geovetenskapliga institutionen: Anna Maria Jönsson

Anna Maria Jönsson.
Anna Maria Jönsson.


Om Anna Maria Jönsson

Professor Anna Maria Jönsson är ställföreträdande och biträdande prefekt vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (INES), en roll hon haft sedan 2022. Hon är professor i ekosystemvetenskap med inriktning mot modellering och har varit verksam vid INES sedan 2005.

Anna Maria har gedigen erfarenhet av akademiskt ledarskap, både inom institutionen och i bredare forskningssammanhang. Hon är biträdande koordinator för det strategiska forskningsområdet BECC (Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate), där hon arbetar med att främja tvärvetenskapliga samarbeten och stärka kopplingen mellan forskning och samhällsutmaningar.

Hennes forskning fokuserar på hur klimatförändringar påverkar skogliga ekosystem. Ett centralt mål är att förstå hur ett varmare klimat förändrar växtsäsongens längd och ökar risken för skador orsakade av extremväder, skadeinsekter och växtsjukdomar. Hon använder ekosystemmodellering som verktyg för att analysera framtidsscenarier, identifiera kunskapsluckor och utvärdera olika förvaltningsstrategier för ett mer hållbart skogsbruk.

Val av valberedning

Den nya institutionens valberedning ska lämna förslag på prefekt, ställföreträdande prefekt och ledamöter i institutionsstyrelsen. Mandatperioden för valberedningen är 14 november 2024 till 30 juni 2026.

Valda ledamöter i valberedningen

Vetenskapligt kompetenta lärare:

  • Ullrika Sahlin, universitetslektor, CEC
  • Harry Lankreijer, universitetslektor, INES
  • Dan Hammarlund, professor, geologiska institutionen

Övriga anställda:

  • Caroline Unmack, ekonom, CEC
  • David Wårlind, forskare, INES
  • Gisela Caesar, administrativ chef, geologiska institutionen

Tidplan för valet

Förslag på kandidater

Fakultetens kanslichef föreslår kandidaterna nedan efter inkomna nomineringar.

Vetenskapligt kompetenta lärare:

  • Ullrika Sahlin, CEC
  • Harry Lankreijer, INES
  • Dan Hammarlund, geologiska institutionen

Övriga anställda:

  • Caroline Unmack, CEC
  • David Wårlind, INES
  • Gisela Caesar, geologiska institutionen

Motivering:

De är väl insatta i berörda verksamhetsområden både inom utbildning, forskning och samverkan samt har en bred verksamhetsförankring och stora kontaktytor. Det finns god kännedom och erfarenhet av akademiskt ledarskap, styrelsearbete, regelverk och ekonomiska styrsystem. En del av dem har även erfarenhet av valberedningsarbete både på institutionsnivå och fakultetsnivå.


Vem får rösta?

Anställda vid Lunds universitet vars anställning utgör minst 50 procent av heltid vid naturvetenskapliga fakulteten. Anställningen ska vara tills vidare eller avse ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning vid fakulteten.

Doktorander med doktorandanställning är inte röst- och nomineringsberättigade då de i detta sammanhang räknas som studenter i enlighet med kapitel 1, paragraf 4 i högskoleförordningen.


Vem är valbar?

Till lärarrepresentant kan den väljas som är anställd som vetenskapligt kompetent lärare vid naturvetenskapliga fakulteten. 

Till övrig anställd kan den väljas som är anställd vid naturvetenskapliga fakulteten och som inte är vetenskapligt kompetent lärare.


Val av prefekt och ställföreträdande prefekt

Den nya institutionens prefekt och ställföreträdande prefekt ska föreslås via val av de röstberättigade. Dekanen utser sedan prefekt och ställföreträdande prefekt, enligt gällande arbetsordning.

Tidplan:

Tidplan kan komma att uppdateras.

  • 13 december – 12 januari: Nomineringsperiod.
  • Januari – maj: Valberedningen intervjuar kandidater som är valbara och uppfyller kravprofilerna.
  • Maj: Valet genomförs.
  • 27 Maj: Offentlig rösträkning för val av prefekt och ställföreträdande prefekt.
  • 28 maj – Information om valet kommuniceras / publiceras

Röstlängd för valet av prefekt och ställföreträdande prefekt (PDF, 169 kB, ny flik)

Valberedningen tar fram kravprofiler för uppdragen som prefekt och ställföreträdande prefekt. Kravprofilerna tar sin utgångspunkt i Lunds universitets policy för akademiskt ledarskap samt synpunkter från befintlig ledning. Kravprofilerna ska även stämmas av med fakultetens dekan. Studenter och representanter från fackförbunden är inbjudna till samtliga möten.

Lunds universitets policy för akademiskt ledarskap (hr-webben.lu.se)

För att kunna nominera och rösta behöver du ha en anställning med en sysselsättningsgrad om minst 50 procent av heltid vid någon av de berörda institutionerna. Din anställning ska vara tillsvidare eller avser minst två års sammanhängande tjänst.

Doktorander med doktorandanställning är inte röst- och nomineringsberättigade då de i detta sammanhang räknas som studenter i enlighet med kapitel 1, paragraf 4 i högskoleförordningen.

Vem kan nomineras?

För att kunna nomineras till prefekt eller ställföreträdande prefekt måste kandidaten vara en vetenskapligt kompetent lärare, det vill säga en person som innehar en akademisk position som kräver doktorsexamen eller motsvarande kvalifikationer.

Nominera kandidater via formulär

De nomineringsberättigade har fått mejl från valberedningen om hur processen går till samt länk till formulär för att nominera kandidater. Sista dag att nominera är 12 januari 2025.


Val av institutionsstyrelse

Ledamöter i den nya institutionsstyrelsen utses direkt genom val av de röstberättigade.

Tidplan

Tidplan kan komma att uppdateras.

  • Valberedningen inleder arbetet inför val av institutionsstyrelse
  • Augusti – September: Nomineringsperiod
  • Oktober: Val
  • Oktober: Val av institutionsstyrelse klart