Arbetet med att bilda miljö- och geovetenskapliga institutionen
Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (INES) samt geologiska institutionen ska samorganiseras i en ny gemensam institution som inrättas den 1 januari 2026. Den nya institutionen kommer att få namnet miljö- och geovetenskapliga institutionen (MGeo) och flytta in i lokaler på Geocentrum. På den här sidan hittar du övergripande information om arbetet med att bilda den nya institutionen.
Tidplan för arbetet
Hållpunkter kommer att läggas till nedan efter hand.
- 28 november 2024: Möte för berörd personal.
- Juni 2025: Valet av prefekt och ställföreträdande prefekt är klart.
- Under 2025: Valet av institutionsstyrelse är klart (det är ännu inte bestämt exakt när valet kommer att genomföras).
- September 2025 (preliminärt): Samlokaliseringen till Geocentrum är klar.
- 31 december 2025: Centrum för miljö- och klimatvetenskap, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt geologiska institutionen upphör i sin nuvarande form.
- 1 januari 2026: miljö- och geovetenskapliga institutionen inrättas.
Val
Det kommer att genomföras flera val inför bildandet av den nya institutionen.
Val av valberedning
Den nya institutionens valberedning ska lämna förslag på prefekt, ställföreträdande prefekt och ledamöter i institutionsstyrelsen. Mandatperioden för valberedningen är 14 november 2024 till 30 juni 2026.
Valberedningen består av sex ledamöter – tre i kategorin vetenskapligt kompetenta lärare och tre i kategorin övriga anställda. Det är två ledamöter från respektive verksamhet (INES, CEC och geologiska institutionen).
Valresultat
De röstberättigade har valt följande ledamöter till valberedningen.
Vetenskapligt kompetenta lärare:
- Ullrika Sahlin, universitetslektor, CEC
- Harry Lankreijer, universitetslektor, INES
- Dan Hammarlund, professor, geologiska institutionen
Övriga anställda:
- Caroline Unmack, ekonom, CEC
- David Wårlind, forskare, INES
- Gisela Caesar, administrativ chef, geologiska institutionen
Protokoll från röstsammanräkningen den 14 november (PDF, 104 kB, ny flik)
Tidplan för valet
- 2–14 oktober: Nomineringsperiod.
Inbjudan att nominera kandidater (PDF, 143 kB, ny flik) - 28 oktober –13 november klockan 13.00: Du som är röstberättigad kan rösta en gång under denna period. Din röst är anonym.
- 14 november klockan 13.00: Offentlig röstsammanräkning i rum Palmer Astro: B230, Astronomihuset, Sölvegatan 27.
Förslag på kandidater
Fakultetens kanslichef föreslår kandidaterna nedan efter inkomna nomineringar.
Vetenskapligt kompetenta lärare:
- Ullrika Sahlin, CEC
- Harry Lankreijer, INES
- Dan Hammarlund, geologiska institutionen
Övriga anställda:
- Caroline Unmack, CEC
- David Wårlind, INES
- Gisela Caesar, geologiska institutionen
Motivering:
De är väl insatta i berörda verksamhetsområden både inom utbildning, forskning och samverkan samt har en bred verksamhetsförankring och stora kontaktytor. Det finns god kännedom och erfarenhet av akademiskt ledarskap, styrelsearbete, regelverk och ekonomiska styrsystem. En del av dem har även erfarenhet av valberedningsarbete både på institutionsnivå och fakultetsnivå.
Vem får rösta?
Anställda vid Lunds universitet vars anställning utgör minst 50 procent av heltid vid naturvetenskapliga fakulteten. Anställningen ska vara tills vidare eller avse ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning vid fakulteten.
Doktorander med doktorandanställning är inte röst- och nomineringsberättigade då de i detta sammanhang räknas som studenter i enlighet med kapitel 1, paragraf 4 i högskoleförordningen.
Vem är valbar?
Till lärarrepresentant kan den väljas som är anställd som vetenskapligt kompetent lärare vid naturvetenskapliga fakulteten.
Till övrig anställd kan den väljas som är anställd vid naturvetenskapliga fakulteten och som inte är vetenskapligt kompetent lärare.
Val av prefekt
Den nya institutionens prefekt och ställföreträdande prefekt ska föreslås via val av de röstberättigade. Dekanen utser sedan prefekt och ställföreträdande prefekt, enligt gällande arbetsordning.
Val av institutionsstyrelse
Ledamöter i den nya institutionsstyrelsen utses direkt genom val av de röstberättigade.
Mötesanteckningar
På mötet påbörjades diskussioner om förberedelsearbetet inför bildandet av miljö- och geovetenskapliga institutionen, med fokus på att identifiera och prioritera de mest kritiska områden som kräver uppmärksamhet och planering. Ett centralt ämne var att fastställa tidsplaner för när de olika delarna av förberedelsearbetet ska vara slutförda, för att säkerställa en välkoordinerad process fram till institutionens etablering den 1 januari 2026.
Vid mötet informerades det om att naturvetenskapliga fakultetens kansli för närvarande arbetar med att utforma uppdrag och arbetsbeskrivning för den samordningsgrupp som ska leda förberedelsearbetet inför samorganisationen. Parallellt utarbetar fakultetskansliet också uppdrag och arbetsbeskrivning för ett husforum, som kommer att spela en viktig roll i arbetet med samlokaliseringen av CEC, INES och geologiska institutionen på Geocentrum. När dessa uppdrag och arbetsbeskrivningar är klara, kommer de att delas här på webbsidan.
Ett gemensamt personalmöte för CEC, INES och geologiska institutionen kommer att hållas på eftermiddagen den 28 november. Syftet med mötet är att ge alla medarbetare en uppdatering om den pågående planeringsprocessen och att engagera personalen i diskussioner kring förberedelsearbetet inför bildandet av den nya institutionen. En inbjudan till personalmötet kommer att skickas ut vid ett senare tillfälle.
Samordningsgruppens uppdrag
Naturvetenskapliga fakultetens kansli arbetar med att utforma uppdrag och arbetsbeskrivning för den samordningsgrupp som ska leda förberedelsearbetet inför samorganisationen av CEC, INES och geologiska institutionen. I väntan på uppdraget fortsätter prefekterna/föreståndare samt vicedekan Karin Hall med flera att träffas som tidigare på onsdagar för att driva arbetet framåt.
Delrapport från studierektorerna
På mötet den 23 oktober lämnade studierektorerna Johanna Alkan Olsson, Ulrik Mårtensson och Karl Ljung en delrapport om frågor som behöver hanteras rörande grundutbildningen i samband med samlokalisering och samorganisation. Frågor som diskuterades var bland annat schemaläggning, administration och studievägledning. Studierektorerna ska återkomma med en slutrapport i december.
Uppdrag till administrativa cheferna
Prefektgruppen har gett ett uppdrag till de administrativa cheferna vid CEC och CGB-kansliet att genomföra ett gemensamt beredningsarbete inför samlokaliseringen och bildandet av miljö- och geovetenskapliga institutionen. Målsättningen är att utveckla formerna för en samordnad administration. Arbetsgruppen ska i november 2024 ge en muntlig lägesuppdatering och i januari 2025 lämna en kortfattad skriftlig rapport, som också ska presenteras muntligt. Ambitionen är att den gemensamma administrationen ska börja implementeras under våren 2025 och successivt utvecklas mot en full integrering 1 januari 2026. Uppdraget till de administrativa cheferna kan komma att revideras när samordningsgruppen får sina instruktioner från fakulteten.
Möte för all personal – 28 november
På eftermiddagen den 28 november planeras en träff för all personal. Mer info och inbjudan kommer så småningom.
Fortsatt förändringsarbete
Fakulteten har presenterat ett förlag på hur man vill driva förändringsarbetet mot en gemensam institution vidare. Avsikten är att tillsätta en projektledare för att i ett särskilt projekt driva de icke-akademiska delarna av en samorganisation, såsom samlokalisering, IT, administration, ekonomi och arbetsordning. Projektet kommer att ha en styrgrupp bestående av dekan Per Persson, prefekterna, studeranderepresentant med flera. Projektledaren kommer att ha hjälp av ett antal delprojektledare som kommer att arbeta med olika delfrågor. Tilltänkt övergripande projektledare är Daniel Kåreda, idag administrativ chef på fysiska institutionen. Projektplan och detaljer är ännu inte klara, men vi återkommer när vi har ny information. Förändringsarbetet inför samgåendet som rör den akademiska kärnverksamheten, exempelvis grundutbildning, forskarutbildning, forskning och samverkan, förväntas drivas vidare av prefektgruppen. En nära samverkan mellan projektgruppen och prefektgruppen kommer behövas och flera frågor som rör samorganisationen kommer hanteras gemensamt.
Nu fimpar vi CIG och går över till MGeo
Prefekterna har efter samråd enats om akronymen MGeo för den nya institutionen, att använda på både svenska och engelska. Vi rekommenderar att alla börjar använda den nya akronymen från och med nu.
Fortsatt arbete för att främja en god vetenskaplig miljö
Institutionsrepresentanterna Martin Berggren, Raimund Muscheler och Yann Clough har fått i uppdrag att föreslå aktiviteter för att främja en god vetenskaplig miljö på den nya institutionen. Gruppen ska rapportera till prefektgruppen i början av nästa år.
Gemensamt informationsmöte och personalaktivitet 28 november
Den 28 november klockan 13.00 kommer det att hållas ett kortare gemensamt informationsmöte för all personal på CEC, INES och geologiska institutionen. Därefter har studenterna lovat att ta över och leda oss genom ett antal, för oss ännu okända, sociala aktiviteter. Vi beräknas hålla på till senast klockan 16.00. Plats är LUX och Geocentrum. Mer information och anmälningsformulär kommer snart.
CEC:s nätverksorganisationer/aktiviteter
Henrik Smith har haft i uppdrag att bilda en arbetsgrupp kring framtida organisation och utveckling av CEC:s nätverksorganisationer/aktiviteter. Arbetsgruppen består av: Henrik Smith, Juliana Dänhardt, Ann Åkerman, Marianne Hall, Paul Miller, Edith Hammer och Tyra Behre. Henrik har träffat dekanen och prefekterna för en första lägesrapport, och gruppen arbetar nu vidare enligt uppdrag och ska lämna en ny lägesrapport i december.
De administrativa cheferna vid CEC och CGBs kansli, Anna Ekberg och Gisela Caesar, har gett en lägesrapport av sitt arbete kring en samordnad administration inom MGeo. De har påbörjat en kartläggning av nuvarande administration och teknisk support, och inlett diskussioner om hur en samordning kan se ut. Samarbete sker med arbetsgrupper inom till exempel grundutbildning, och KIA-konsult är delaktiga i processen. Anna och Gisela ska återkomma i januari.
Prefekterna har fattat ett gemensamt beslut om riktlinjer för beslut om samfinansiering av externa medel som gäller till och med 31 december 2025. Beslutet innebär att ansökningar med en samfinansiering över 25 procent ska förankras och beslutas gemensamt inom prefektgruppen. Detta för att säkerställa en rättvis och likvärdig bedömning och en mer hållbar framtida ekonomi inom MGeo. I praktiken innebär det ökade handläggningstider för ansökningar, vilket varje prefekt kommer att informera om inom resp verksamhet.
Vi ser fram emot att träffa så många som möjligt av er på personalmötet den 28 november. Det är extra roligt att våra studenter är med och arrangerar några sociala aktiviteter så att vi lär känna varandra bättre. Om du inte anmält dig ännu, kan du göra det senast den 22 november via länken nedan.
Inbjudan till gemensam social aktivitet och informationsmöte, 28 november (cec.lu.se)
Tack alla som deltog i den gemensamma personaldagen den 28 november, och en särskild eloge till studenterna som organiserade de trevliga sociala aktiviteterna. Vi fick veta lite mer om våra framtida kollegor, till exempel deras olika intressen, dolda talanger och gemensamma hobbyer, vilket gav dagen en personlig prägel och gjorde det lättare att knyta kontakter på en mer informell nivå. Det var en mycket uppskattad start för att bygga starkare arbetsrelationer när vi nu går vidare tillsammans.
Dekan Per Persson informerade om den kommande processen mot en gemensam institution från och med den 1 januari 2026. I korthet kommer fakulteten att stötta på följande sätt:
- En tillförordnad prodekan under övergångsperioden fram till att en ny prefekt utses
- Projektledare och koordinator (2025)
- Omfattande stöd från fakultetskansliet inom områden som behöver vara på plats innan den nya institutionen bildas, till exempel samlokalisering, ekonomihantering, kommunikation, administration
- Prodekan och vicedekan
Kontakt
Kontakta vicedekan Karin Hall eller din prefekt om du har frågor om processen.