Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturgeograf fick draghjälp av Greta Thunberg

Utsläpp från byggnad. Foto.

Wolfgang Knorr, forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, är en av tre författare till en uppmärksammad klimatartikel som nyligen publicerades i The Conversation. Artikeln, som handlar om våra framtida koldioxidutsläpp, har fått stort genomslag efter att ha delats på Twitter av Greta Thunberg.

Vad fick er att skriva artikeln i The Conversation?

– Det finns en falsk optimism kring teknikens möjligheter att minska vår framtida klimatpåverkan. Den vilar på ett antagande om att vi kommer att hitta en snygg teknik som på något magiskt sätt ger oss en större koldioxidutsläppsbudget. Men mängden koldioxid som vi kan släppa ut för att hålla oss till Parisavtalet och dess 1,5-gradsmål är väldigt liten. Men ingen talar om detta. Det är som att ingen vågar avslöja att kejsaren är naken.

Vilken är er huvudsakliga upptäckt?

– Det finns idag en stark tilltro, bland annat från Förenta nationernas klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), till det som kallas negativa utsläpp eller minusutsläpp av koldioxid. Beräkningar visar att vi i framtiden kommer att behöva suga upp 20 miljarder ton koldioxid ur luften istället för att som idag släppa ut 40 miljarder ton koldioxid årligen. Om det skulle fungera skulle det leda till enorma skador på ekosystem, biologisk mångfald, livsmedelssäkerhet och vattenresurser. Det hade troligen lett till en katastrof. Men om det inte fungerar vore det också en katastrof.

Artikeln i The Conversation har delats flitigt i sociala medier och har i skrivande stund över 600 000 läsningar. Varför tror du den engagerar så brett?

– Den träffade en nerv hos många klimatforskare och privatpersoner som är oroliga för den här planetens framtid. Vi har försökt vara så ärliga som möjligt och erkänner att vi väntat alldeles för länge med att tala om absurditeten i många av de klimatscenarion som vi utvecklat.

Er artikel delades av klimataktivisten Greta Thunberg som uppmanade sina Twitter-följare att läsa er text. Hur kändes det?

– Hon skrev faktiskt att det var en av de bästa texter om den klimatmässiga och ekologiska nödsituationen som hon någonsin läst. Det är fantastiskt och visar att vår forskning och våra tankar talar till den yngre generationen.

Artikeln som Wolfgang Knorr skrivit tillsammans med James Dyke och Robert Watson går att läsa i The Conversation.

Läs artikeln – theconversation.com

Text: Johan Joelsson.