Den 22 maj, dagen före universitetets årliga doktorspromotion, samlades runt 70 åhörare på IKDC för ett gemensamt hedersdoktorseminarium arrangerat av naturvetenskapliga fakulteten och LTH. Trots skyfall utanför fylldes salen av nyfikna deltagare som bjöds på reflektioner, nya perspektiv och oväntad kunskap från årets hedersdoktorer. Dagens ämnen spände från havets botten till generativ AI, entreprenörskap och akademiska vägval.
– Att utse hedersdoktorer är den högsta utmärkelse ett universitet kan ge. Titeln är ett sätt för oss att säga tack för den inspiration och det avtryck ni hedersdoktorer har gjort – och för att ni har gjort oss bättre, sa Per Persson, dekan för naturvetenskapliga fakulteten, i sitt välkomsttal.
Margaret McNamee, prorektor vid LTH med ansvar för forskning och infrastruktur, invigde seminariet tillsammans med Per Persson, delade hans glädje över att få uppmärksamma årets hedersdoktorer. Hon lyfte att deras insatser har tillfört värdefull kunskap och nya perspektiv till fakulteterna och det akademiska samhället.
Läs mer om hedersdoktorseminariet här. (lu.se/calendar)
Fyra hedersdoktorer intar scenen
Professor Caroline Slomp, årets hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten, tog publiken med på en upptäcktsresa genom livet som marinforskare – ett yrkesval inspirerat av en bok av Robert A. Berner bok Early Diagenesis, ett verk som förklarar de kemiska processerna i havets sediment – och därmed ger viktiga insikter om livets geokemiska förutsättningar. Hon lyfte särskilt fram de globala utmaningarna med övergödning och syrebrist i kustområden, och hur hennes forskargrupp arbetar för att förstå de biogeokemiska återkopplingarna i dessa system.
— Vi vet vad som krävs för att minska övergödning och bromsa klimatförändringar, men politisk handling ligger efter, sa Caroline Slomp. Hon avslutade med att framhålla att hennes forskargrupps största insats kanske inte är resultaten i sig, utan att de har utbildat en ny generation marinforskare.
Professor Sabeth Verpoorte, hedersdoktor för LTH 2024 som nu fick möjlighet att medverka, berättade om sin resa som forskare inom lab-on-a-chip-teknologi. Hon delade med sig av sin fascination för vetenskap som process – att undersöka, tolka och förstå världen:
— Vetenskap handlar inte bara om resultat – utan om resan. Frågorna, nyfikenheten, processen. Det är det som gör det så roligt att vara forskare, berättade hon.
LTH:s hedersdoktor för i år Professor Margaret-Anne Storey talade om generativ AI och hur teknologin förändrar mjukvaruutveckling. Hon presenterade McLuhans tetrad som ett sätt att förstå förändring. McLuhans tetrad är ett verktyg som analyserar effekterna av en ny teknologi eller ett nytt medium på samhället. Den består av fyra frågor – fyra "lagar" – som hjälper till att förstå hur ett medium påverkar oss kulturellt, socialt och kognitivt.
Margaret-Anne Storey underströk vikten av att forma AI-verktygen – innan de formar oss:
— När vi utvecklar nya verktyg utvecklas vi människor också. Vi behöver inte bara reflektera över vad AI kan göra, utan också över hur den förändrar oss – och vår förståelse av vad kunskap är.
Seminariet avslutades med LTH:s andra hedersdoktor entreprenör Semmy Rülf, som delade med sig av insikter från ett långt yrkesliv inom teknik- och life science-sektorn. I sitt föredrag om ledarskap i växande teknikbolag beskrev han vad som kännetecknar en high-tech startup: högt tempo, teknologisk innovation, osäkerhet och affärsmodeller som ofta saknar tydliga marknader i början.
Han betonade att ledarskap i sådana miljöer ställer särskilda krav – inte minst när det gäller att hantera förändring, bygga rätt kultur och navigera konflikter som kan uppstå i snabbt växande organisationer. Ofta krävs att ledarskapet anpassas och förändras i takt med företagets utveckling.
Semmy Rülf delade också med sig av sina viktigaste lärdomar:
— Att fokusera på människorna runt företaget. Det är teamet, inte tekniken, som avgör om en idé blir en framgång: "innovation räcker inte. Det är människorna som förverkligar idéer – och får dem ut på marknaden, sa han.
Årets hedersdoktorseminarium bjöd även på frågestund, fika och nätverkande. Tack till alla som kom och deltog i seminariet!
Text och bild av Cecilia Schubert, kommunikatör naturvetenskapliga fakulteten.