Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidsyrken inom naturvetenskap

Två forskare i labb. Foto.
Naturvetares arbetsmarknad är exceptionellt god, enligt en ny rapport från fackförbundet Naturvetarna.

Den 14 juli öppnar flertalet utbildningar upp för sen anmälan för den som gick miste om vårens ansökningsperiod. Enligt fackförbundet Naturvetarna är de flesta bedömare eniga om att naturvetares arbetsmarknad är exceptionellt god och att den kommer att stå stark fram till 2030.

Efterfrågan på naturvetare ökar i takt med den tekniska utvecklingen och den gröna omställningen. I fackförbundet Naturvetarnas kartläggning av naturvetares arbetsmarknad framgår att samhällsutvecklingen i Sverige ökar behovet av naturvetenskaplig kompetens på arbetsmarknaden.  

Digitaliseringen har påverkat många branscher, inte minst de naturvetenskapliga jobben. Tech och andra IT-intensiva områden skapar många av de nya jobben som vi ser i Sverige idag. Inom både life science och miljösektorn efterfrågas IT-kunskaper som tidigare inte var lika framträdande. Man kommer att ha försprång på arbetsmarknaden om man som naturvetare har spetskompetens inom till exempel AI, automatisering och dataanalys. Praktiskt taget alla verksamheter efterfrågar kompetent personal som kan analysera och hantera den komplexa och stora mängd data som genereras på vitt skilda sätt. Inom främst tech- och life science-branschen upplever arbetsgivarna svårigheter i att rekrytera personer med naturvetenskaplig kompetens.  

Även den gröna omställningen bidrar till nya jobb. Det finns en brist på kompetens inom exempelvis tillståndsprocesser, regelverk och tillsyn som till exempel rör hållbarhetsrapportering. I de flesta av de 17 globala hållbarhetsmål som FN tagit fram har naturvetare en central roll vilket ökar efterfrågan av naturvetare på arbetsmarknaden. För att få till den omställning samhället behöver med miljöförändringarna som äger rum är naturvetares kompetens avgörande.

Trots naturvetares kärnkompetens inom miljö- och livsmedel är andelen medarbetare med en naturvetenskaplig bakgrund låg inom dessa områden. Allt fler behöver hjälp med sin mathållning och i takt med större kunskap om kostens betydelse för vår hälsa visar rapporten en ökning av arbetstillfällen inom livsmedelsbranschen. För att vi ska klara målen i Agenda 2030 behövs en innovativ livsmedelssektor.

I Naturvetarnas rapport syns en trend i att fler naturvetare ofta finns på strategiska roller och arbetsuppgifter som ökar är bland annat rådgivning, strategiskt arbete och analys. Bland framtidsyrkena nämns bland annat analytiker, forskare, hållbarhetsanalytiker, inspektörer, kemister, kvalitetsansvariga, livsmedelstekniker och molekylärbiologer.

Enligt rapporten är de flesta bedömare eniga om att naturvetares arbetsmarknad är exceptionellt god och att den kommer att stå stark fram till 2030.

Den 14 juli öppnar flertalet utbildningar upp för sen anmälan för den som gick miste om vårens ansökningsperiod. Vid naturvetenskapliga fakulteten är de naturvetenskapliga kandidatutbildningarna i kemi, geologi, miljövetenskap, miljö- och hälsoskydd samt sjukhusfysikerutbildningen öppna för sen anmälan.

Naturvetarnas rapport om arbetsmarknaden (PDF, 2,8 MB, ny flik)

Text: Nils Johansson.