Grattis, hur känns det att få det här priset?
– Tack! Det känns otroligt och jag är verkligen hedrad. Det är ett stort erkännande av det arbete jag har gjort och kommer att motivera mig att fortsätta min forskning inom området röntgenmikroskopi.
Kan du berätta lite mer om utmärkelsen?
– Werner Meyer-Ilse var ledare för röntgenmikroskopiprogrammet vid Lawrence Berkeley National Laboratory. Werner dog i en tragisk bilolycka 1999. För att hedra hans arbete och arv inrättades Werner Meyer-Ilse-priset som ges till unga forskare som har gjort viktiga bidrag till röntgenmikroskopin. Priset inkluderar en medaljong, 3 000 dollar och delas ut vid den internationella konferensen om röntgenmikroskopi.
Vad håller du på med just nu?
– För närvarande fortsätter jag min forskning vid avdelningen för synkrotronljusfysik. Jag arbetar med utvecklingen av en tidsupplöst 3D-rekonstruktionsmetod. I samarbete med Robert Klöfkorns grupp vid Matematikcentrum tillämpar vi denna metod för att studera den ultrasnabba dynamiken i vattendroppskollisioner. Senare kommer vi att utforska potentialen i att använda fysikinspirerade metoder för djupinlärning i syfte att minska exponeringstiden för ett labbaserat CT-system. Detta blir ett samarbetsprojekt med Martin Bechs grupp från avdelningen för medicinsk strålningsfysik.
Text: Johan Joelsson