Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Att tänka på under utbildningen

Välj kurser som passar dina framtidsplaner

På din utbildning har du möjlighet att själv välja en del av dina kurser och därmed kombinera olika ämnen. Den stora valfriheten är positivt eftersom du kan forma din utbildning efter eget intresse. Samtidigt innebär det att du bör reflektera över dina val och fatta beslut som passar dina framtidsplaner. För att kunna göra detta är det viktigt att du i början av din utbildning funderar över vad du är intresserad av och skulle vilja arbeta med i framtiden. Fundera även över vad som driver ett företag eller samhällsaktör framåt och på vilket sätt du vill bidra i deras verksamhet.

Under tiden du läser på kandidatprogrammet är det även en god idé att fundera över om du vill börja jobba när du har tagit din examen, eller om du vill läsa vidare på ett masterprogram och kanske även en forskarutbildning.

Val efter kandidatprogrammet

Knyt kontakter

Ta chansen att knyta kontakter med relevanta organisationer och personer redan under utbildningen. Med ett brett kontaktnät kan du lättare och snabbare ta dig in på arbetsmarknaden. Samtidigt kan en tidig kontakt med arbetsmarknaden hjälpa dig att ta reda på vad du skulle vilja arbeta med i framtiden.

Ett bra tillfälle att knyta värdefulla kontakter är vid den praktik som ingår på flera av utbildningarna. Under utbildningen kan det även finnas möjlighet att göra projekt eller examensarbete på en arbetsplats. Utnyttja dessa tillfällen, de kan leda till en anställning när du är klar med studierna.

Om du vill göra praktik eller projekt inom miljö- och klimatområdet så kan du kontakta organisationen Miljöbron. De arbetar med att skapa projekt och fungerar som är en länk mellan studenter och olika arbetsplatser. Du kan även söka praktik och projekt i Lunds universitets karriärportal MyCareer.

Du kan också knyta kontakter genom att arbeta som konsult under din studietid, exempelvis på Lunicore som är en studentdriven organisation med anknytning till Lunds universitet. Lunicore kopplar studenter till uppdrag från olika företag och organisationer. Studenterna arbetar med konsultuppdragen i team och får betalt för sitt arbete. Det handlar ofta om cirka 10 timmar per veckan under en begränsad tid.

Lunicores webbplats

En annan möjlighet är att jobba som studentmedarbetare, exempelvis inom Malmö stad. Som studentmedarbetare får du chansen att arbeta med uppgifter som är relevanta för din utbildning samtidigt som du skaffar dig arbetslivserfarenhet. Arbetet omfattar ofta cirka 10-15 timmar per vecka under en begränsad tid och du får betalt för ditt arbete.

  Utveckla dina kompetenser

  Under utbildningen kan det vara en god idé att undersöka olika företag som du kan vara intresserad av att arbeta på i framtiden. Vad finns det för intressanta tjänster och vad verkar ingå i dem? Det kan till exempel handla om att leda projekt, ha kundkontakt, skriva rapporter, samarbeta med andra, samt göra undersökningar. Denna information kan du använda dig av under utbildningens gång för att utveckla olika kompetenser som du kan få nytta av i arbetslivet. Många företag och organisationer lägger stor vikt vid just de generella kompetenserna när de ska anställa personal.

  Vad arbetsgivare efterfrågar

   Utmana dig själv

   Försök att utmana dig själv under studietiden och avstå inte från något bara för att det känns ovant. Att ta ett steg utanför din bekvämlighetszon kan ge möjlighet till utveckling samt öka dina chanser att hitta ett jobb som du trivs med.

   Ett annat sätt att utmana dig själv, och samtidigt skaffa värdefulla erfarenheter, är att tillbringa en del av din studietid utomlands. Du kan till exempel läsa en termin eller två vid ett av Lunds universitets många partneruniversitet runt om i världen, eller välja att göra praktik eller examensarbete utomlands.

   Praktik och studier utomlands

    

   Sidansvarig:

   Kontakt

   Malin Olbe
   Arbetsmarknadskoordinator
   070-524 00 47
   malin [dot] olbe [at] science [dot] lu [dot] se