Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare hoppas på gehör för dyster rapport om växthusgaser

Stad med fabriker sett från ovan. Foto.
Koncentrationerna av växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka. Foto: Marcin Jozwiak.

Naturgeografen Alex Vermeulen, som leder arbetet med ICOS kolportal, har varit redaktör för en ny publikation om växthusgasflöden som fått stort internationellt genomslag. Nyligen presenterades den under FN:s klimattoppmöte i Baku.

Alex, ni har jobbat med Greenhouse Gas Bulletin även i år. Hur ser resultaten ut?
– Koncentrationerna av alla större växthusgaser fortsätter att öka och har nått rekordnivåer. Det finns inga tecken på att utsläppen minskar, vilket skulle ha bromsat tillväxttrenden av växthusgaser i atmosfären. Detta kan mycket väl bero på ökade utsläpp från naturliga källor på grund av möjliga klimatåterkopplingar eller en minskad upptagningsförmåga av samma skäl.

Hur skiljer sig resultaten från föregående år?
– Det finns starka indikationer på att 2023, som ett El Niño-år, återigen visar en kraftig ökning av koldioxid, som fortsätter in i 2024.

Hur har genomslaget i media varit i år?
– Historien har rapporterats av stora nyhetsmedier som BBC, The Guardian och New York Times, men det verkar finnas en viss trötthet kring att ständigt rapportera om alltmer negativa nyheter om klimatet.

Tror du att resultaten kommer att påverka besluten som fattas under och efter mötet i Baku?
– Tyvärr verkar all uppmärksamhet nu ha riktats mot ekonomiska frågor om att reparera skadorna från den pågående klimatförändringen och kompensera de människor som drabbas. Detta är givetvis viktigt, och det nuvarande avtalet om kompensation är långt ifrån tillräckligt. Men vi måste vara medvetna om att vi ännu inte är ute ur farozonen, och att utsläppsminskningar måste vara högsta prioritet. Bristande åtgärder på detta område kommer att kosta oss ännu mer i framtiden. Det är avgörande att noggrant följa hur jordens system reagerar på klimatpåverkan, och detta bör driva på mer brådskande åtgärder för att minska utsläppen, med särskilt fokus på att långsiktigt minska utsläpp från fossila bränslen så snart som möjligt.

Vilket är det världspolitiskt viktigaste beslutet i koldioxidutsläppsfrågan just nu?
– I grunden är detta en "pengafråga." Som vanligt tenderar kortsiktiga intressen att väga tyngre än överväganden för att säkra en trygg och hållbar framtid.

Text: Johan Joelsson.

Läs rapporten Greenhouse Gas Bulletin nummer 20 (wmo.int)