Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fotograferande forskare prisad i prestigefylld tävling

Människor i skyddsdräkt hanterar bikupa. Foto: Roberto García Roa.
Vinnarfotot föreställer biodlare i Guinea som arbetar för schimpansens överlevnad.

Roberto García Roa, postdoktor vid biologiska institutionen, utmärkte sig i Springer Natures fototävling BMC Ecology and Evolution. Med en biodlingsbild från Guinea drog Roa längsta strået i tävlingskategorin ”Protecting the Planet”.

Grattis till priset Roberto. Hur känns det?
– Tack. Jag är så klart väldigt glad. Med tanke på den pågående miljökrisen är det en sann ära att mina bilder kan illustrera de ansträngningar som görs av olika naturvårdsgrupper och forskare i olika delar av Afrika. Förhoppningsvis kan denna och andra bilder inspirera och lyfta fram alla människor och projekt som varje dag strävar efter att skapa en bättre värld.

Berätta mer om den prisbelönta bilden!
– Bilden visar ett projekt som genomförts av Chimpanzee Conservation Centre i Guinea som syftar till att lära lokalsamhällen mer om hur man utvecklar hållbar biodling. Insamlingen av vildbihonung leder ofta till urskillningslös trädfällning för att få fram bikuporna. Detta förstör schimpansernas ekosystem, något som utan tvekan är avgörande för artens livskraft. Specifikt påverkar dessa röjningar habitatet för den västafrikanska schimpansen Pan troglodytes verus, en av de fyra underarter av schimpanser som tyvärr anses vara ”kritiskt hotad” av Internationella naturvårdsunionen, IUCN.

Har du några andra aktuella fotoprojekt i pipeline?
– Jag håller just nu på med fotografisk dokumentation och redigering för det vetenskapliga projekt vi utvecklar vid Lunds universitet. Med hjälp av kameror dokumenterar vi den pituysiska murödlan Podacis pityusensis som är fördelad över mer än 35 spanska öar. Det är ett unikt ryggradsdjur där färgvariationen är extrem. Denna mosaik av färger är tyvärr i riskzonen på grund av att exotiska ormar introducerats på öarna. Detta och andra projekt är exempel på hur fotografi och vetenskap kan knytas samman för att förstå naturen omkring oss.

Text: Johan Joelsson.
Foto: Roberto García Roa.