Astronomiforskare invald i Sveriges unga akademi

Porträtt. Foto.
Oscar Agertz.

Oscar Agertz, biträdande universitetslektor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har valts in i Sveriges unga akademi. Under de kommande fem åren ska han arbeta för att inspirera unga och stärka forskningens roll i samhället.

– Jag blev väldigt glad och hedrad när jag fick beskedet, säger Oscar Agertz.

Sveriges unga akademi samlar yngre, ledande forskare från alla discipliner och delar av landet. Ledamotsperioden är begränsad till fem år, vilket innebär ett kontinuerligt inflöde av energi och idéer. Organisationen har på kort tid blivit en stark röst hos beslutsfattare i forskarvärlden, både nationellt och internationellt.

– Det ska bli kul att jobba med frågor som syftar till att visa upp den positiva inverkan som forskningen har på samhället. Jag ser också fram emot att engagera mig för vikten av grundforskning, som jag tycker ska vara en välfinansierad och fredad verksamhet, säger han.

Sveriges unga akademi har sedan grundandet 2011 haft 95 framstående forskare som ledamöter. Organisationen arbetar bland annat för vetenskaplig förnyelse, ett tvärvetenskapligt angreppssätt och kvalitetsdrivande karriärvägar. För att stimulera barn och unga har organisationen gett ut boken Forskardrömmar som väckt stor uppmärksamhet.

– Att inspirera unga att välja en forskarkarriär är en fråga jag verkligen brinner för, säger han.
Oscar Agertz är en av åtta nya forskare som nu väljs in i Sveriges unga akademi. Från Lunds universitet tar även Lisa Hellman, forskare i historia, en plats.

Text och foto: Johan Joelsson.