Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Val efter kandidatprogrammet

När du läst klart på kandidatprogrammet kan du börja söka jobb eller välja att studera vidare på ett masterprogram. Med en masterexamen i bagaget finns möjligheten att fortsätta med en forskarutbildning. Nedan hittar du tips på hur du kan tänka och resonera när det handlar om att välja masterprogram samt besluta om huruvida du ska fortsätta med en forskarutbildning eller inte.

Att välja masterprogram

Det finns många masterprogram att välja mellan och det behöver inte vara självklart att fortsätta med ett program inom ditt huvudområde. Som biolog, till exempel, kan du välja att läsa ett masterprogram inom områden som miljövetenskap, geografiska informationssystem (GIS), miljö- och hälsoskydd samt biomedicinsk analys.

Ett sätt att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden kan vara att bredda din kompetens och läsa kurser inom exempelvis projektutveckling, kommunikation och IT.  Du kan också välja att komplettera din naturvetenskapliga kandidatutbildning med företagsekonomi (management) eller entreprenörskap. Detta kan ge dig kompetenser som är efterfrågade i exempelvis utvecklingsföretag.

Om du däremot redan efter din kandidatexamen vet att du vill satsa på en forskarutbildning så kan det vara bra att välja ett masterprogram där du fördjupar dig i dina ämneskunskaper. Kontakta studievägledaren på din institution för att få hjälp med att välja masterprogram samt kurser inom programmet.

Se Lunds universitets masterprogram på lu.se

Intresserad av forskarutbildning?

Många studenter fortsätter med en forskarutbildning efter att de tagit ut sin masterexamen. Som doktorand får du lön av universitetet men räknas i många avseenden som student. Tiden som doktorand upplevs ofta som väldigt stimulerande och rolig.

Du kan söka doktorandtjänster på andra orter i Sverige och även inom resten av EU. När du söker en doktorandtjänst gör du det i konkurrens med internationella studenter. Ofta har de studenter som antas till doktorandtjänster läst en del av sina masterkurser vid den institution som utlyser tjänsten.

Efter att du tagit din doktorsexamen kan du söka jobb som exempelvis postdoc på universitet och högskolor. Det finns dock ett begränsat antal tjänster som du kan söka direkt efter doktorsexamen och konkurrensen om tjänsterna är global. Å andra sidan kan du arbeta med forskning även utanför universitetet, exempelvis inom delar av näringslivet och på statliga bolag. En undersökning visar att de flesta som har tagit doktorsexamen inte har forskning som sin huvudsyssla.

Information om forskarutbildningen

Sidansvarig:

Kontakt

Malin Olbe
Arbetsmarknadskoordinator
070-524 00 47
malin [dot] olbe [at] science [dot] lu [dot] se