Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknadsprognoser

En arbetsmarknadsprognos från Naturvetarna visar att det råder balans inom flera yrkesområden för naturvetare. Det betyder att det finns ungefär lika många utbildade naturvetare som det finns jobb. Inom en del yrkesområden är dock konkurrensen om jobben liten. Detta gäller till exempel för kemister, matematiker och statistiker, samt naturvetare med IT-kompetens inom exempelvis programmering. Det finns även en stor brist på lärare inom naturvetenskapliga ämnen.

Arbetsmarknadsprognos på Naturvetarnas webbplats

Du kan även hitta arbetsmarknadsprognoser för olika yrken på Arbetsförmedlingens webbplats. Tänk på att en prognos bara är just en prognos, du har betydligt fler år framför dig i ditt framtida yrkesliv än de år som täcks in i prognoserna.

Yrkeskompassen på Arbetsförmedlingens webbplats

Unika möjligheter i Öresundsregionen

Öresundsregionen är det starkaste området för life science i Skandinavien och många av jobben finns i Köpenhamn med omnejd. Den närmaste tiden förväntas flera företag, som bedriver forskning och utveckling inom medicin-, miljö- och teknikområdet, att etablera sig i just Öresundsregionen.

I Skåne bedöms behovet av naturvetare öka kraftigt i samband med att de två stora forskningsanläggningarna i Lund – MAX IV-laboratoriet och ESS – tas i bruk. Lund är redan idag en unik och attraktiv plats för naturvetare. Här finns Skånes universitetssjukhus, forskningsparken Ideon, Medicon Village med fokus på life science, samt Bioimaging Center med avancerade magnetkameror för medicinska bilder.

Sidansvarig:

Kontakt

Malin Olbe
Arbetsmarknadskoordinator
Kontaktuppgifter till Malin Olbe – lu.se

Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Besöksadress: Sölvegatan 27, Lund
E-post: kansli [at] science [dot] lu [dot] se

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse