Spindlar äter mer insekter än människor äter kött

Spindel. Foto: Klaus Birkhofer. Spindlar runt om i världen äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar varje år. Det kan jämföras med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning äter på ett år. Spindlarna hjälper på så vis till att reglera mängden skadeinsekter i såväl skogar som andra typer av landskap.

Asteroidnedslag på Jorden är slumpmässiga

Asteroider Vi kan inte beräkna när nedslag på Jorden kommer att äga rum utifrån ett givet tidsintervall. Asteroider slår nämligen ner på Jorden helt slumpmässigt. Det visar forskare från Lunds universitet och ETH Zürich i en helt ny studie. Intresset för att beräkna tiden beror bland annat på att nedslag kan leda till massutdöenden på vår planet.

Regnet viktigare än hettan för evolutionen

Kustflicksländor. Foto: Erik Svensson Globala och regionala klimatfaktorer som nederbörd påverkar naturligt och sexuellt urval hos djur och växter över stora delar av världen. Temperaturen tycks inte ha samma betydelse. Det visar forskare från bland annat Lunds universitet i en stor analys av hundratals studier på olika organismer.

Hur mår fåglarna i staden?

Fågelholk. Foto: Caroline Isaksson För första gången ska forskare undersöka om det bara är fördelar för fåglar att bli matade av människor. Bland annat ska forskarna från Lunds universitet studera om fåglarna tjänar mer på att bosätta sig i Luleå än i Malmö. Tesen är att fördelarna blir fler ju kallare klimatet är.

Grodor får unikt färgseende i nattens mörker

Unik synförmåga. Foto: Carola Yovanovich. Grodor och paddor har ett mörkerseende som tycks vara överlägset alla andra djur. De har förmåga att se i färg även när det är så mörkt att människan inte klarar av att se något alls. Det visar en ny studie gjord av forskare från bland annat Lunds universitet.

De som samarbetar kan invadera tuffare miljö

Fågelsamarbete Tack vare att djur samarbetar kan de kolonisera kärva livsmiljöer som de annars inte skulle överleva i. Det visar ny forskning som därmed vänder upp-och-ner på ett vedertaget synsätt inom evolutionsläran. I en ny studie från bland annat Lunds universitet sätter forskarna fingret på varför vissa fåglar hjälper varandra med uppfödningen av ungar.

Klimatforskarna gömmer inga obekväma fakta

Johan Hollander har granskat klimatforskningen. Det går att lita på klimatforskarna. Det finns i deras vetenskapliga artiklar ingen snedvridning som skulle riskera att sopa motstridiga faktauppgifter under mattan. Det framgår av en ny studie från Lunds universitet.

Elstötar ska ge godare kryddor

Torkad basilika som doftar som färsk - med hjälp av elstötar. Federico Gomez i labbet. Bild: Kennet Ruona En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.

Syrehalten ökade när Jorden var en isplanet

Islandskap. Foto: Svante Björck. En ny forskningsstudie avslöjar vid vilken tid i Jordens historia som syret i atmosfären började öka. Detta skedde samtidigt som jordklotet drabbades av global nedisning och all landmassa var samlad i en enda stor superkontinent. Hur sambandet mellan dessa händelser kan förklaras är dock en fråga som gäckar forskarna.

Nytt fönster mot solsystemets historia

Mikrometeoriter, utomjordiska kromitkorn, hittas från den gula linjen och cirka tio meter uppåt. Linjen visar den stratigrafiska nivån då kollisionen ägde rum i asteroidbältet för flera hundra miljoner år sedan. Foto: Birger Schmitz Forskare har hittat mineral från 43 meteoriter som föll ner på jorden för 470 miljoner år sedan. Mer än hälften av mineralkornen kommer från meteoriter helt okända eller mycket sällsynta i dagens meteoritflöde. Fynden innebär att den rådande bilden av solsystemets historia och utveckling sannolikt måste revideras.