Silveratomer kan bli effektiva i framtida biosensorer

Utrustning som används för att studera nanokomplexen. Foto: Marcelo Alcocer. Nu har forskare lyckats sätta fingret på vad som händer då ljus absorberas av extremt små nanokomplex av silveratomer. Resultaten kan komma till nytta inom utvecklingen av biosensorer och avbildning.

Kolesterol spelar nyckelroll i lungan

Emma Sparr. Foto: Gunnar Menander. Kolesterol har stor effekt på egenskaperna hos den tunna film som täcker insidan av våra lungor. Kolesterolet kan därmed även påverka lungans funktion. Det menar forskare vid Lunds universitet med anledning av en ny forskningsstudie om kolesterolets betydelse för lungans förmåga. De nya fynden kan utgöra en pusselbit i förståelsen av lungans funktion och för nya behandlingar.

Brister i forskning om könens uppkomst

Driften att fortplanta sig är gemensam för alla. Det finns tydliga luckor i kunskapen om könskromosomers evolution. Bättre prioriteringar bland forskare skulle leda till en mer grundlig förståelse av hur hanar och honor skapas.

Stående plattor ger effektivare solceller

Illustrationen visar plattor av perovskit, sedda från sidan. Det färgade mönstret föreställer perovskit och de grå linjerna symboliserar de vattenavvisande ytorna. Forskare från Lunds universitet har lyckats skapa en ny konstruktion av det lovande solcellsmaterialet perovskit. Studien visar att solcellerna får en högre verkningsgrad tack vare att materialet självorganiserar sig på högkant.

Även icke-flyttande fåglar kan använda magnetkompass

Nyheter och press      Alla nyheter     Kontaktpersoner för media     Experter - listor och databaser     Lunds universitet i media     Pressmeddelanden  Även icke-flyttande fåglar kan använda magnetkompass Experiment Forskarna undersökte zebrafinkarnas Det är inte bara flyttfåglar som utnyttjar en inbyggd magnetisk kompass för att orientera rätt. En ny studie från Lunds universitet visar att icke-flyttande fåglar också kan använda en inbyggd kompass för att orientera med hjälp av jordklotets magnetfält.

Växters stamceller ger nya ledtrådar

Unga plantor Stamceller hos växter och djur uppför sig förvånansvärt likartat. Det visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Forskarna har lyckats ta fram matematiska ekvationer som avslöjar mycket små skillnader i proteinernas beteende. Resultaten kan förhoppningsvis vara till nytta i stamcellsforskning för människor.

Modiga mörtar betalar med sina liv

Mörtar har olika personlighet. Foto: Jakob Brodersen. Fiskar som visar mod i sin jakt på mat blir ofta själva föda åt rovdjur. Blygare individer överlever i högre utsträckning. Forskare i Lund har nu lyckats påvisa ett samband mellan djärva personlighetskaraktärer och risken att dödas av rovdjur i det vilda.

Kornets DNA kartlagt – revolutionerar växtförädlingen

Nu har forskarna exakt koll på kornets totala arvsmassa. Foto: Christoph Dockter. I tio år har forskare i lika många länder samarbetat för att kartlägga den samlade DNA-sekvensen, genomet, hos sädesslaget korn. Nu är arbetet klart. Resultatet revolutionerar växtförädlingen och bidrar därmed till större skördar i svårodlade områden i världen.

Urtida jättemask slår längdrekord

Rekonstruktion av jättemasken på jakt efter ett byte. Illustration: James Ormiston. Fossilforskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt en gigantisk mask med stora käkar. Masken levde i havet för 400 miljoner år sedan och beräknas ha varit upp till två meter lång. Den nyfunna arten har fått sitt vetenskapliga namn efter en basist i ett amerikanskt hårdrocksband.

Nanorör bygger sig själva

Nanoröret är mindre än en miljarddels meter tjockt. Forskare från Lunds universitet har lyckats tillverka nanorör från en enda byggsten med hjälp av så kallad molekylär självigenkänning. Röret kan dessutom ändra form beroende på den omgivande miljön. Resultaten kan bidra till framtida utveckling av transportkanaler för mediciner genom cellmembran.