Unik kartläggning: Mer järn i sjöar gör dem bruna

Cirklarna visar ökning respektive minskning av järn i sjöar och vattendrag. Enheten i teckenförklaringen är mikrogram per liter och år. Karta: Caroline Björnerås Halten av järn i sjöar ökar kraftigt på många håll i norra Europa, däribland Sverige. Det visar en studie där forskare vid Lunds universitet har granskat 23 års data från tio länder. Höga järnhalter bidrar till att vattnet blir brunare, dessutom binder järn miljögifter som bly och arsenik.

Välbevarad sköldpadda avslöjar fossilt solskydd

Sköldpaddsungen levde för 54 miljoner år sedan. Foto: Johan Lindgren. Forskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt välbevarade färgämnen och andra biomolekyler hos en 54 miljoner år gammal havssköldpadda. Analysen på molekylnivå visar att sköldpaddans skal hade pigment som skyddade mot solens starka strålar.

Därför hittar djuren hem

Forskarna har studerat den tropiska arten Megalopta genalis. Foto: Ajay Narendra För första gången kan forskare nu visa vad som sker i hjärnan hos ett bi när det flyger raka spåret hem igen efter att mitt i natten ha flugit långa, krångliga, krokiga sträckor genom tät vegetation i jakt på föda.

Hög risk för nya utbrott av kräftpest

Kräftbur. Foto: Lennart Edsman. Risken för ytterligare spridning av signalkräfta och nya utbrott av kräftpest i svenska flodkräftvatten är fortsatt mycket hög. Det visar en ny rapport från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Doftämnen kan stoppa barkborrens angrepp

Martin N Andersson. Foto: Caroline Isaksson Naturliga doftämnen som sprids i skogen och effektivt stoppar angrepp från insekter som förstör skogsvärden för mångmiljonbelopp. Det kan bli verklighet i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet. Hittills lovar resultaten gott.

Värmestyrda partiklar kan bygga på egen hand

Olika stadier hos de värmestyrda partiklarna. Kemiforskare vid Lunds universitet har lyckats skapa små partiklar som går att styra med hjälp av värme i en så kallad lås-och-nyckel-funktion. På sikt hoppas forskarna att partiklarnas självbyggande förmåga kan bidra till nya bioinspirerade material.

För sen ankomst när klimatet förändras

Myrspovar flyger bortåt tio dygn när de flyttar från Alaska till Nya Zeeland. Foto: Phil Battley Flyttfåglar kan få problem när klimatet förändras. Dagsljuset, inte högre temperatur, styr till stor del fåglarnas biologiska klockor som talar om när det är dags att flytta. Därmed riskerar de att komma fram när den bästa tiden att hitta insekter redan har varit.

Ny studie förändrar synen på flygande insekter

Tobakssvärmare. Foto: Anders Hedenström För första gången kan forskare bevisa att det finns en optimal hastighet för vissa insekter när de flyger. Vid den hastigheten är de mest effektiva och förbrukar minst energi. Motsvarande fenomen har tidigare påvisats bland fåglar men aldrig hos insekter.

Forskare efterlyser tydligare skötselkrav i odlingslandskapet

Blomremsa i odlingslandskap. Foto: Albin Andersson. Det behövs tydligare villkor för de ekologiska fokusarealerna. Då skulle fältkanter och trädor i slättbygden i större utsträckning kunna bidra till ekosystemtjänster, exempelvis i form av naturlig skadedjursbekämpning och pollinering. Det visar en ny rapport från Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet. Rapporten har skrivits på uppdrag av Naturvårdsverket.

Mångmiljonregn till forskning om universums födelse

Peter Christiansen och Leif Lönnblad. Foto: Hampus Nilsson Hur såg universum ut precis efter Big Bang? Nu får två forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten drygt 26 miljoner kronor för ett projekt som sätter fokus på universums födelse, närmare bestämt den mikrosekund då tillvaron enbart bestod av flytande plasma.