Kornets DNA kartlagt – revolutionerar växtförädlingen

Nu har forskarna exakt koll på kornets totala arvsmassa. Foto: Christoph Dockter. I tio år har forskare i lika många länder samarbetat för att kartlägga den samlade DNA-sekvensen, genomet, hos sädesslaget korn. Nu är arbetet klart. Resultatet revolutionerar växtförädlingen och bidrar därmed till större skördar i svårodlade områden i världen.

Urtida jättemask slår längdrekord

Rekonstruktion av jättemasken på jakt efter ett byte. Illustration: James Ormiston. Fossilforskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt en gigantisk mask med stora käkar. Masken levde i havet för 400 miljoner år sedan och beräknas ha varit upp till två meter lång. Den nyfunna arten har fått sitt vetenskapliga namn efter en basist i ett amerikanskt hårdrocksband.

Nanorör bygger sig själva

Nanoröret är mindre än en miljarddels meter tjockt. Forskare från Lunds universitet har lyckats tillverka nanorör från en enda byggsten med hjälp av så kallad molekylär självigenkänning. Röret kan dessutom ändra form beroende på den omgivande miljön. Resultaten kan bidra till framtida utveckling av transportkanaler för mediciner genom cellmembran.

Bin ser bättre än hittills varit känt

Honungsbi. Foto: Elisa Rigosi. Honungsbin har mycket bättre syn än forskningen tidigare visat. Med hjälp av synen kan de bland annat effektivt upptäcka rovdjur, hinder och andra faror. De nya forskningsresultaten kan få praktisk användning i utvecklingen av artificiella syn- och styrsystem för robotar och smarta bilar.

Mångmiljonregn till biologiforskare i Lund

Warrant och Hasselquist Två biologer på Lunds universitet får dela på nästan 50 miljoner kronor i prestigefulla anslag från Europeiska forskningsrådet. Det ena forskningsprojektet handlar om åldrandets gåta och immunförsvarets attacker på kroppens egna celler. Det andra projektet utforskar små insekters förmåga att navigera med hjälp av jordens magnetfält.

Modern alkemi ger lysande järnmolekyler

Den aktuella järnmolekylen. En grupp forskare från Lunds universitet har lyckats skapa den första järnmolekylen som kan sända ut ljus. Förhoppningen är att forskningsresultaten ska bidra till utveckling av nya, billiga och miljövänliga material i exempelvis ljuskällor, displayer och solceller.

Rymdens gåtor lockar toppforskare till Lund

Foto: NASA Den 4 april kommer världsledande astronomiforskare till Lunds universitet för att diskutera de stora frågorna inom astrofysiken. Det handlar exempelvis om mörk materia, galaxers evolution och upptäckterna av nya planeter utanför vårt solsystem. Symposiet är det första av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses jubileumssymposier.

Celler växer naturligare i "spagetti"

När stamcellerna odlas i fibernätverket vandrar de in mellan fibrerna och utvecklas till nervceller eller stödjeceller (röda respektive gröna celler). De blå strukturerna är cellkärnor. (Bilden tagen med konfokalmikroskop) Det gängse sättet att odla celler är att använda en platt laboratorieskål av glas. Men i en kropp växer ju cellerna inte på en platt yta, utan i tre dimensioner. Forskare vid Lunds universitet har därför utvecklat en porös "spagetti" av vävnadsvänliga polymerer, i vars hålrum cellerna kan utvecklas på ett mer naturligt sätt.

Lundaforskare får pengar i mattesatsning

Sandra och Eskil Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse fortsätter sin stora satsning på svensk matematikforskning. Professor Sandra Pott och doktorand Eskil Rydhe, verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, tillhör dem som får medel i årets omgång.

Spindlar äter mer insekter än människor äter kött

Spindel. Foto: Klaus Birkhofer. Spindlar runt om i världen äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar varje år. Det kan jämföras med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning äter på ett år. Spindlarna hjälper på så vis till att reglera mängden skadeinsekter i såväl skogar som andra typer av landskap.