Klimatforskarna gömmer inga obekväma fakta

Johan Hollander har granskat klimatforskningen. Det går att lita på klimatforskarna. Det finns i deras vetenskapliga artiklar ingen snedvridning som skulle riskera att sopa motstridiga faktauppgifter under mattan. Det framgår av en ny studie från Lunds universitet.

Elstötar ska ge godare kryddor

Torkad basilika som doftar som färsk - med hjälp av elstötar. Federico Gomez i labbet. Bild: Kennet Ruona En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.

Syrehalten ökade när Jorden var en isplanet

Islandskap. Foto: Svante Björck. En ny forskningsstudie avslöjar vid vilken tid i Jordens historia som syret i atmosfären började öka. Detta skedde samtidigt som jordklotet drabbades av global nedisning och all landmassa var samlad i en enda stor superkontinent. Hur sambandet mellan dessa händelser kan förklaras är dock en fråga som gäckar forskarna.

Nytt fönster mot solsystemets historia

Mikrometeoriter, utomjordiska kromitkorn, hittas från den gula linjen och cirka tio meter uppåt. Linjen visar den stratigrafiska nivån då kollisionen ägde rum i asteroidbältet för flera hundra miljoner år sedan. Foto: Birger Schmitz Forskare har hittat mineral från 43 meteoriter som föll ner på jorden för 470 miljoner år sedan. Mer än hälften av mineralkornen kommer från meteoriter helt okända eller mycket sällsynta i dagens meteoritflöde. Fynden innebär att den rådande bilden av solsystemets historia och utveckling sannolikt måste revideras.

Malariamyggor känsliga för pepparrot

Den mörkröda delen visar människans motsvarighet till temperaturreceptorn hos malariamyggan som nu studerats. Mekanismen för hur flödet av positiva joner genom kanalen regleras av temperatur är fortfarande oklar. Bild: Sabeen Survery, Urban Johanson Forskare vid Lunds universitet har tagit ett viktigt steg på vägen att förstå den bakomliggande mekanismen till hur och varför djur kan känna smärta i samband med kyla eller hög värme. Men temperaturen är bara en utlösande faktor enligt studien; pepparrot, senap, kanel och wasabi har liknande effekt.

Så påverkas huden av lösningsmedel

Emma Sparr. Foto: Gunnar Menander Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en metod som gör det möjligt att se hur enskilda molekyler i hudkrämer, läkemedelssalvor och rengöringsprodukter påverkar och växelverkar med hudens egna molekyler.

Naturvetenskaplig hedersdoktor kämpar för jämställdhet

Londa Schiebinger. Foto: Linda Cicero Lunds universitet har utsett en ny hedersdoktor inom naturvetenskap – professor Londa Schiebinger. Hon tillhör världens främsta experter inom sitt område. Hon brinner för jämställdhetsfrågor inom naturvetenskapen.

Växtcellers tillväxt och delning kartlagd

Bilden visar meristemet, en stamcellsnisch hos växten Backtrav. Meristemet syns i mitten, de fem utväxterna blir blommor. Fotot är taget i konfokalmikroskop. Enskilda celler har olika färger. Bild: Arun Sampathkumar och Yassin Refahi För första gången har forskare lyckats visa hur cellerna i en växt, en multicellulär organism, bestämmer sin storlek och justerar sin tillväxt över tid. Resultaten kullkastar tidigare teorier på området och kan i framtiden få betydelse för utkomsten inom jordbruk och skogsbruk eftersom kunskapen nu ökar om en av de faktorer som bestämmer storleken på växter och frukter.

Fem kilometer stor himlakropp skapade Siljan

Slagkäglan på fotot är en struktur i berget som på naturlig väg endast kan uppstå när himlakroppar krockar med jordytan. En slagkägla är det enda makroskopiska unika beviset på att något är skapat genom ett nedslag. Foto: Sanna Alwmark Det var en himlakropp med en diameter på fem kilometer som kraschade mot jordytan då den så kallade Siljansringen i Dalarna bildades. Den ursprungliga nedslagskratern var 60 kilometer i diameter och ovanpå berggrunden låg ett 2,5 kilometer djupt lager av sediment då projektilen slog ner. Detta visas i en ny avhandling från Lunds universitet.

ERC-anslag ska öka kunskapen om hur planeter bildas

Astronomen Anders Johansen får ERC Consolidator Grant. Foto: Lena Björk Blixt Anders Johansen, lektor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets Consolidator Grant. Pengarna, nästan två miljoner euro över fem år, ska användas till att öka kunskapen om hur planetsystem skapas och varför det bildas olika typer av planeter.