Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

När du har blivit nominerad

Om du vill ha din plats, behöver du svara på nomineringsmeddelandet och därefter göra din ansökan till värduniversitetet. Du behöver också läsa på om sådant som är viktigt för dig att tänka på inför avresan, medan du är iväg och när du har kommit hem.

Meddela att du vill ha din plats

Om du vill ha din plats är det viktigt att du svarar på nomineringsmeddelandet som du får via e-post. Kom ihåg att svara inom utsatt tid, annars kan platsen ges till en annan student.

När du har tackat ja till din plats nominerar vi dig till värduniversitetet. Din internationella koordinator (antingen en person vid sektionen Externa relationer eller fakultetens internationella avdelning) kommer att kontakta dig via e-post och informera dig om detaljerna kring hur du går vidare.


Gör din ansökan till värduniversitetet

När du har meddelat att du vill ha din plats och vi har nominerat dig till värduniversitetet är det dags för dig att göra din ansökan till värduniversitetet. Där är de främst intresserade av att se vilka kurser du har läst och hur dessa passar ihop med kurserna du har sökt.

Exakt när och hur du ska göra din ansökan skiljer sig åt mellan olika universitet. Sök på värduniversitetets webbplats eller ta hjälp av din internationella koordinator.

Det är mycket viktigt att du och din studievägledare är överens om din studieplan innan du gör din ansökan till värduniversitetet.


Håll utkik efter antagningsbeskedet

I slutändan är det upp till värduniversitetet att besluta om antagningen. Antagningsbeskedet skickas direkt till dig eller till din internationella koordinator (antingen en person vid sektionen Externa relationer eller fakultetens internationella avdelning). Skickas beskedet till din koordinator kommer den att kontakta dig när beskedet har kommit.


Online Learning Agreement – för utbyten inom Europa, Erasmus+

Du som har blivit nominerad till utbytesstudier inom Europa måste fylla i och skicka in ett så kallat Online Learning Agreement, vilket är ett obligatoriskt trepartsavtal för utbyten i Europa.

Du fyller i ditt Online Learning Agreement digitalt i systemet SoleMove när du fått besked om vilka kurser du ska läsa på värduniversitetet. Instruktioner för hur du fyller i avtalet hittar du nedan.

Instruktion för hur du fyller i ditt Online Learning Agreement i SoleMove (lunduniversity.lu.se

I SoleMove anger du din kontaktperson på värduniversitetet som "Responsible person in receiving institution" och den internationella koordinatorn på din institution som "Responsible person in sending institution".

Ta reda på vem som är internationell koordinator på din institution

Ditt Online Learning Agreement behöver vara signerad av alla parter senast en månad efter att du har påbörjat ditt utbyte. Denna deadline gäller oavsett vad det står i instruktionerna för Erasmus+ stipendium.

Värduniversitet som inte kan signera digitalt

Om värduniversitetet ännu inte kan signera avtal digitalt behöver du spara ner avtalet som en PDF och skicka den till dem. Kom ihåg att både du och koordinatorn på din institution först behöver signera avtalet digitalt. När alla parter har signerat avtalet laddar du upp PDF:en i Solemove, under fliken "After exchange". Observera att detta endast gäller för Learning Agreement som inte kan signeras helt och hållet online.

Sök stipendium

Som utbytesstudent inom Erasmus+ är du berättigad till ett Erasmus-stipendium. För närvarande omfattar stipendiet 400–460 euro per månad, beroende på destination. Tar du tåget till din destination kan du även ansöka om tågstipendium.

Ansök om stipendium för utbyte inom Erasmus+ (lu.se)


Läs på innan du åker

Det finns en del saker som är viktiga för dig att tänka på inför avresan, medan du är iväg och när du har kommit hem. Det handlar till exempel om CSN-medel, försäkringar, stipendier, visum, vaccinationer och tillgodoräknande.