Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Projekt: Nano – när mindre blir mer

Ett medborgarforskningsprojekt

Projektet “Nano – när mindre blir mer” riktar sig till elever i årskurs 6, 7, 8, 9 samt gymnasiet. Syftet är att öka allmänhetens kunskap och förståelse av nanomaterial och hur dessa påverkar vår miljö.

Vad går projektet ut på?

Med hjälp av elever och lärare vill forskare vid biokemi och strukturbiologi vid kemiska institutionen göra en kartläggning av vanliga hushållsprodukter som innehåller nanomaterial. Kartläggningen ska bidra till att utveckla en digital databas över europeiska produkter som innehåller nanomaterial. I samband med kartläggningen får eleverna möjlighet att lära sig mer om nanomaterial: varför är nano så litet, vad gör materialen unika, var hittar man nanomaterial, och hur kan de påverka vår miljö?

Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Danmarks tekniska universitet. 

Varför ska ni som lärare och elever vara med?

Genom att vara med i projektet bidrar ni till att utveckla viktig forskning om nanomaterial – som kan göra stor skillnad i framtiden. För trots att nanomaterial finns i många olika produkter som vi använder i vår vardag vet vi fortfarande ganska lite om hur materialen används idag och hur de på lång sikt kan påverka vårt samhälle.

Projektets upplägg

Projektet består av olika delar som omfattar experiement på skolorna, läromaterial för lärare, och digitala enkäter där elever kan fylla i sina resultat.

Rapportera resultat som elev

Vilka produkter innehåller nanomaterial?

Via formuläret som kommer att göras tillgängligt nedan kan du som elev rapportera vilka produkter du har hittat som innehåller nanomaterial.

För lärare – så kan du och din klass delta i projektet

Kontakta projektgruppen om du vill delta i projektet med dina elever. Projektet kommer att förse dig med läromedel för att beskriva nanomaterial och deras miljöpåverkan samt beskrivningar av olika övningar och experiment. Det finns även möjlighet för forskarna som driver projektet att besöka din skola och ge föreläsningar om nanomaterial.

Kontakta projektgruppen


Tommy Cedervall
Forskare vid Biokemi och Strukturbiologi, kemiska institutionen
telefon: 071473357
tommy [dot] cedervall [at] biochemistry [dot] lu [dot] se (tommy[dot]cedervall[at]biochemistry[dot]lu[dot]se)

Martin Lundqvist
Forskare vid Biokemi och Strukturbiologi, kemiska institutionen
martin [dot] lundqvist [at] biochemistry [dot] lu [dot] se (martin[dot]lundqvist[at]biochemistry[dot]lu[dot]se)