Naturvetarstråket på Kulturnatten i Lund

Lördag 2 oktober 2021

Årets upplaga av Naturvetarstråket bjuder på massor av aktiviteter för både vuxna och barn! Du kan bland annat ta del av våra fartfyllda shower, populärvetenskapliga föredrag, planetarievisningar, experiment och utställningar, science slam och en direktsänd magnetkameraundersökning av en hjärna. Välkommen till oss på Kulturnatten den 2 oktober!

Prickar i olika färger. Foto: MunMun Singh.

Genvägar till innehållet

Aktiviteter i Vattenhallen Science Center

Två kemister gör experiment på en scen. Foto: Kennet Ruona.

Tid: klockan 11.00–21.00.
Plats: Vattenhallen Science Center i Lund.

• Experiment
  • Utställningar på tre spår: artificiell Intelligens, jorden och klimatet samt MAX IV och ESS.
  • Biologishowen
  • Kemishowen
  • Quantumshowen
  • Planetarievisningar

Förbokning krävs för de aktiviteter som hålls inomhus. Mer information och detaljerat program hittar du på Vattenhallens webbplats.

Program på Vattenhallens webbplats

Fysiska institutionens aktiviteter

Experimentutrustning. Foto: Kennet Ruona.

Digitala aktiviteter

Tid: klockan 12.30–20.00.
Plats: Aktiviteterna hålls digitalt och sänds via naturvetenskapliga fakultetens YouTube-kanal.

• Spännande fysikdemonstrationer som vänder sig till våra yngre tittare.
  • Lär dig mer om nanovetenskap och nanoteknik via en direktsändning från Lund Nano Lab. Möt våra forskare och ta del av demonstrationer av biofysikaliska experiment.
  • Direktsänd magnetkameraundersökning av en hjärna som utför olika aktiviteter. Kan vi fånga en tanke?
  • Rundtur i laboratorierna för sveptunnelmikroskop. Vi visar hur vi avbildar atomer på materialytan och vad vi kan lära oss av detta.
  • Lär dig mer om de lasrar som används i våra laboratorier och i vardagen. Vi visar dig hur man kan ta en 3D-selfie!
  • Frågesport för barn.
  • Kvällen avslutas med Science Slam. Fem tävlande presenterar sin forskning på ett underhållande och lättbegripligt sätt – på bara fem minuter! Rösta på din favorit och hjälp oss att avgöra vem som blir årets vinnare av Physics Science Slam.

Fysik- och lasershow

Plats: Fysiska institutionen, Sölvegatan 14 i Lund.
Biljetter: Biljetter måste bokas i förväg. Information om biljetter på fysik- och lasershowens Facebook-sida.

Tid för showerna

• 11.00–11.35 För barn från 4 år.
  • 12.00–12.45 För barn från 5 år.
  • 13.30–14.20 För barn från 6 år.
  • 15.00–15.50 För barn från 6 år.
  • 16.30–17.30 För barn från 10 år.
  • 18.00–19.00 För barn från 10 år.
  • 20.00–21.00 För vuxna.
  • 21.30–22.30 För vuxna.
  • 23.00–00.00 För vuxna.
  • 00.30–01.30 För vuxna på engelska.

Aktiviteter i Botaniska trädgården

En kvinna håller upp två pumpor framför ögonen. Foto: Ryan Christodoulou.

Tid: klockan 14.00–20.00.
Plats: Botaniska trädgården i Lund.

Snygga pumpor och lite botanik!

En kväll med trädgårdens nyskördade grönsaker, musik och dansuppvisning. Öppet i växthusen, butiken och kaféet. Roliga aktiviteter för alla åldrar.

Utforska universum genom podden ”The Meridian

Rymden. Illustration.

Astronomidoktoranderna Rebecca Forsberg och Nic Borsato utforskar universum tillsammans med inbjudna gäster. Under Kulturnatten finns två avsnitt tillgängliga – ett om planetbildning och ett om nedslagskratrar.

Lyssna på podden – astro.lu.se

Populärvetenskapliga föreläsningar i naturvetenskap

Favorit i repris! Se föreläsningar från ett av Lunds universitets största och populäraste evenemang, NMT-dagarna (Naturvetenskap-, Medicin-, och Teknikdagarna).

Geologi: alltifrån vulkaner, dinosaurier till klimat, miljö och mänsklig påverkan

Föreläsare: Helena Filipsson, professor vid geologiska institutionen.

Maskarnas hemliga kärleksliv

Föreläsare: Jessica Abbott, universitetslektor vid biologiska institutionen.

Arktis smälter – varför ska vi bry oss?

Föreläsare: Margareta Johansson, forskningskoordinator vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap.

Från pandemier till svarta hål med hjälp av differentialekvationer

Föreläsare: Erik Wahlén, universitetslektor vid Matematikcentrum.

Hur söker vi liv i Universum?

Föreläsare: Anna S. Arnadottir (forskningsingenjör), Johan Appelgren (doktorand), Rebecca Forsberg (doktorand) och Nicholas Borsato (doktorand), samtliga vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik.

Nya metoder avslöjar urtidsdjurens hemligheter

Föreläsare: Johan Lindgren, universitetslektor vid geologiska institutionen.

Hållbarhet vad är det?

Föreläsare: Helena Hanson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap