Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Krishantering

Ibland måste vi hantera den krissituation som uppstår när en kollega eller studiekamrat avlider eller råkar ut för en allvarlig olycka. I dessa situationer handlar det främst om att ha en beredskap för att ta emot, ge utrymme och tillfälle till bearbetning av de känslor som väcks hos personer som berörs av det som inträffat. Det handlar även om att ge möjlighet till att, på ett respektfullt sätt, samlas kring tankarna på det inträffade och minnet av den bortgångne.

Checklista och handlingsplaner

Handlingsplanerna omfattar anställda och studenter vid naturvetenskapliga fakulteten och innehåller rutiner och kontaktlista som ska användas vid en allvarlig händelse. De är i första hand tänkta att vara ett verktyg vid dödsfall eller allvarlig olycka, men kan tillämpas även vid andra situationer. 

Handlingsplanerna hjälper dig att:

  • Bemöta de drabbade på ett lugnt och handlingskraftigt sätt samt bistå dem med stöd.
  • Skapa trygghet i att vi alla vet hur händelser av kriskaraktär hanteras.
  • Sprida information om vad vi skall göra i krissituationer och varför.

Ladda ner checklistor och handlingsplaner

Dokumenten nedan öppnas som PDF i ett nytt fönster.

Ansvar vid krissituation

Det är viktigt att alla inom naturvetenskapliga fakulteten vet att det finns en beredskap om det uppstår en krissituation. Ytterst ansvarig i krissituationer är fakultetens dekan. När en institution berörs är prefekten ansvarig för krishanteringen. Dekan och prefekt ansvarar för att handlingsplanerna distribueras inom respektive verksamhet och ser till att den följs på ett effektivt sätt i en krissituation.

Sidansvarig:

Kontakt

Tina Olsson
Tillförordnad personalchef vid kansli N
Kontaktuppgifter till Tina Olsson – medarbetarwebben.lu.se

Psykologiskt krisstöd

För akut psykologiskt krisstöd finns avtal tecknat med Familjeterapeuterna Syd AB. De har ett kristeam med legitimerade psykologer och psykoterapeuter och är tillgängliga dygnet runt per telefon. Teamet kan även ge krisstöd på plats inom 24 timmar. Rikstäckande tjänst.

Kontaktuppgifter till Familjeterapeuterna Syd AB

Familjeterapeuternas webbplats

Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Besöksadress: Sölvegatan 27, 223 63 Lund
Hämtställe: 39

Om webbplatsen