Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Efter utbildningen

Efter utbildningen

Doktorandanställningen är tidsbegränsad och upphör när fyra års effektiv studietid förlupit. Även om man som disputerad har gynnsamma förutsättningar att ta sig vidare på arbetsmarknaden, är det viktigt att man i god tid tänker över vad man vill göra efter doktorandtiden och undersöker vilka möjligheter som finns. Man bör också sätta sig in i vilka villkor som gäller för försörjning och boende. Bor man i en student­lägenhet så har man som regel inte längre rätt att bo kvar när utbildningen är avslutad.

Fortsatt akademisk karriär

Har man intresse av en fortsatt akademisk karriär är det en fördel om man under sista året kan skapa kontakter med tänkbara framtida forskningsmiljöer och sondera möjligheterna till post-docvistelser. Handledaren och övriga seniorer i forskargruppen har ofta goda kontaktnät, och det är lämpligt att tidigt rådgöra med sin handledare om framtida karriärmöjligheter. Medel för post-docvistelser kan sökas från flera olika håll, och det är viktigt att sondera dessa källor i god tid för att kunna sätta samman väl underbyggda ansökningar.

Trygghetssystem

Doktorandtjänsten berättigar till arbetslöshetsunderstöd (a-kassa) men kravet är då att man varit medlem i a-kassan under minst sex månader före anställningens upphörande. Det är alltså starkt att rekommendera att man som doktorand håller koll på detta och ansluter sig i god tid. Som doktorand är man från och med 1 januari 2015 undantagen från det övergripande trygghetsavtalet som finns inom det statliga området. Trygghetsstiftelsens tjänster är därmed inte längre tillgängliga för de som avslutar en doktorandanställning.

Akademikernas erkända a-kassa (AEA)

Sidansvarig:

Kontakt

Tobias Nilsson
Utredare (forskarutbildning)
046-222 71 82
tobias [dot] nilsson [at] science [dot] lu [dot] se