Dekanbrev, 6 september 2021

Hej,

Välkomna tillbaka!

Efter en varm och förhoppningsvis lugn och stärkande sommar för er alla är jag glad att kunna välkomna er tillbaka till naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Den här gången är det på riktigt. Vi ska faktiskt komma tillbaka till vår arbetsplats, även om den kommer att vara lite annorlunda än före pandemin. Riktlinjerna för återgången är tydliga; från och med 16 september påbörjas en återgång till den fysiska arbetsplatsen och den ska vara fullt genomförd den 1 november. Om särskilda skäl föreligger kan vi vänta till 15 januari. Jag ser fram emot att träffa er ansikte mot ansikte i kommande möten.

Det känns både härligt och lite utmanande. Det är mycket som vi ska få att fungera på ett nytt och annat sätt, men om det är något vi har lärt oss under 2020-talet så är det hur man anpassar sig i en förunderlig, föränderlig värld. Pandemin har haft förfärliga konsekvenser för många av oss som förlorat människor vi bryr oss om. Men den har också visat på vilka fantastiska verktyg vetenskapen har satt i våra händer. Utvecklingen av verkningsfulla vaccin har gått på rekordtid. Det är tack vare en effektiv och professionell vaccinutrullning under våren och sommaren som vi nu kommer att kunna återvända till arbetsplatsen. Detta är fantastiskt och en stor seger för det kunskapsbaserade samhället som vi är en så viktig komponent av.

I region Skåne är andelen vaccinerade med en dos uppe i nästan 80 procent och andelen fullvaccinerade nära 70 procent när jag skriver detta. Det gäller alla från 16 år och uppåt. Detta är en viktig bakomliggande förutsättning för att vi nu kan gå tillbaka och träffas på ett ansvarsfullt sätt, och genom utbildning och forskning bidra till det kunskapsbygge som är vårt främsta skydd när vi står inför svåra utmaningar. Min förhoppning är att en stor vaccinationsvilja och liten smittspridning kommer att låta oss hålla planen för återgång till arbetsplatsen.

Vi är inte igenom detta ännu, men vi kanske har gått från slutet av början till början på slutet på pandemin, och det känns hoppfullt. Till alla er som gjort det möjligt för oss att upprätthålla forskning och utbildning under nya och svåra förhållanden kan jag bara rikta ett stort och varmt tack! Det gör mig stolt att vara en del av den här organisationen.

Välkomna tillbaka!

Sven Lidin, dekan