Dekanbrev, 23 december 2020

Hej,

Ett märkligt år går mot sitt slut och avslutas med en märklig jul- och nyårsledighet. Covid-19 griper in i alla aspekter av våra liv och det börjar vi nu bli både vana vid och trötta på.

Mycket har försenats i år och detta påverkar oss på olika sätt. Det har gjort det väldigt svårt att planera ekonomin och det märks i utfallet för 2020. Jag tycker det vore en god idé att pausa programmet för indragning av myndighetskapital när allting gungar som det gör, och jag kommer att driva den frågan i rektors ledningsråd i början av året.

Förseningar kan också drabba själva forskningen och här finns det två grupper som är extra utsatta; doktorander och biträdande universitetslektorer (BUL). Detta är grupper med tidsbegränsade anställningar och ett tydligt definierat leveranskrav vid slutet av perioden. För doktorander är det en avslutad forskarutbildning och för biträdande universitetslektorer en utvärderingsbar insats som kan leda till befordran och tillsvidareanställning som lektor. För båda dessa grupper finns det tydligt reglerat att vissa typer av frånvaro, exempelvis sjukfrånvaro, föräldraledighet eller andra särskilda skäl kan innebära rätt till ytterligare tid för att uppnå syftet med anställningen. Om ni anser att pandemin inneburit att ni försenats i ert arbete är det viktigt att ni dokumenterar detta inför utvecklingssamtal med prefekt (BUL) eller uppföljning av individuell studieplan, ISP (doktorander).

Jag har deltagit i ett antal värmande och glada digitala jul-, avslutnings- och avtackningsfiranden under den senaste veckan. Ett minne som står ut är avtackningen av föreståndaren för Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Henrik Smith, som efter att ha byggt upp CEC under 10 år nu lämnar över rodret till Per Persson. Henrik kommer ändå att vara en central person för CEC, och som ordförande i styrelsen kommer han att leda det strategiska arbetet.

Innan detta drar igång önskar jag honom och alla er andra en vilsam julhelg. Vi ses 2021 för att med förnyade krafter ta del av det nya årets möjligheter och utmaningar.

God Jul!

Sven Lidin, dekan