Dekanbrev, 14 december 2021

Hej,

Året var 1965 och Jenkadansen drog som en farsot över landet. En spark till vänster, en spark till höger, ett steg fram, ett tillbaka, tre steg fram.

Året är 2021 och farsoten drar fram som en jenkadans över landet. En spark till vänster, en spark till höger, ett steg fram och ett tillbaka. Det vore bra om vi kunde sparka lite mindre åt både vänster och höger och koncentrera oss på stegen framåt.

Det är frustrerande och besvärligt att navigera mellan dem som vill ha färre åtgärder och mera handlingsfrihet och dem som tvärtom vill se skarpare restriktioner. Låt oss komma ihåg att alla dessa åsikter beror på att vi bryr oss om varandra och det arbete vi utför. Den som har en annan åsikt än jag när det gäller hur restriktiva vi ska vara är inte med nödvändighet räddhågsen eller våghalsig. Den som har en annan åsikt än jag är en person med andra erfarenheter som gör en annan bedömning. Spänningsfältet mellan olika åsikter gör vår fakultet till en bra och spännande arbetsplats.

Vi ska samtidigt komma ihåg att Lunds universitet är EN myndighet och att vi måste agera på ett så enhetligt sätt som möjligt för att studenter och personal ska veta vad som gäller på denna arbets- och studieplats. Lunds universitets ledning lägger ut kursen i beslut kring hur vi ska agera och fakulteterna tolkar dessa beslut när så behövs. Den mest aktuella coronainformationen finns på Lunds universitets coronasidor. Vi håller avstånd och undviker trängsel. Baserat på vetenskaplig evidens heter det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom vaccination, och det uppmuntras. Låt oss hoppas att vi får ta de där tre stegen framåt snart igen.

Nu är det snart jul igen.

Vi har alla gjort oss förtjänta av lite julefrid, lite lugn och ro och en möjlighet att ta hand om varandra och oss själva. Passa på att göra det, så ses vi igen 2022, det första året i resten av våra liv.

Sven Lidin, dekan