Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dekanbrev, 10 maj 2022

Hej,

Den naturvetenskapliga fakulteten har liksom hela vårt universitet en platt struktur med få hierarkier och en utpräglad autonomi i delarna. Detta är ofta ändamålsenligt och fungerar bra med andan i den akademiska friheten att bestämma inriktning på verksamhet fritt.

Men….

Ensam är inte alltid stark och ibland behövs inte bara samordning utan en tydlig linjeorganisation som kan ge besked om vad som gäller och vem som gör vad. Ibland är ensam inte stark utan bara just ensam. Ordet Universitet kommer av latinets universitas – helhet – och det finns styrka också i helheten. Det blir extra tydligt vid förändringsarbete.

Ett exempel på hur vi arbetar med ökande samordning är vår nya lokalsamordnare som börjar sitt arbete i dagarna på fakultetskansliet. Vi har inte haft denna funktion tidigare och varje institution har skött sina lokalbehov själva, men det har gjort det svårt att åtgärda både trångboddhet och lokalöverskott över institutionsgränserna. Nu får vi kapacitet att hantera och planera vår lokalanvändning betydligt mera effektivt.

Ett annat område som behöver bättre samordning vid vår fakultet är IT. LDC uppskattar att Lunds universitet lägger upp emot 10 procent av sina samlade ekonomiska resurser på IT – 800 miljoner kronor per år. Siffran är givetvis osäker men naturvetenskapliga fakulteten är stora IT-användare. Vi har krav på oss som statlig myndighet att kunna visa att vi använder våra resurser på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Det är svårt för oss att hävda när vi inte ens vet hur stora resurser vi använder för IT.   

Fakulteten kommer att anställa en IT-chef vars första uppgift blir att hjälpa oss med att sätta en ny IT-organisation på plats. Detta kommer att hjälpa oss inte bara att få koll på utgifterna utan att ge oss ett stabilare IT-stöd, med möjlighet att bygga upp specialistfunktioner och hjälpa oss i vårt IT-säkerhetsarbete. Som en positiv bieffekt kommer en större och mera sammanhållen IT-organisation att kunna erbjuda bättre karriärutvecklingsvägar för vår IT-personal. Jag har presenterat dessa planer för fakultetsstyrelsen och för fakultetens IT-råd och det gladde mig att båda församlingarna understödde dessa tankar. Jag uppfattade snarare att jag gjort mig förtjänt av kritik för att detta inte gjorts tidigare.

Detta betyder inte att jag tror att centralisering är svaret på alla frågor. Jag är övertygad om att svaret på hur verksamheten bäst organiseras varierar över tid. Ibland behövs central kontroll för att vi skall röra oss framåt och anpassa oss till en föränderlig omvärld, ibland är det läge att låta tusen blommor blomma.

När jag skrev mitt senaste dekanbrev hade scillan just börjat blomma. Nu befinner vi oss mitt i den där vårexplosionen mellan hägg och syrén. Varje morgon ser jag något nytt som börjat blomma när jag går genom vår botaniska trädgård. Man blir lycklig bara av att vara. Det är märkligt att man glömmer bort hur fantastiskt det är, när man sett det hända så många gånger förut, men våren kommer på något sätt som en överraskning varje år. Visst visste vi att det skulle bli vår. Men att det skulle bli så här!

Sven Lidin, dekan