Dekanbrev, 1 mars 2022

Hej,

Min plan var att ägna detta dekanbrev åt de beslut om utredningar jag tog i samband med tisdagens presidium som ett första led i att stärka utvecklingen inom geo-, klimat- och miljöområdena och inom beräkningsvetenskap. Om hur viktigt det är för vår fakultet att utvecklas genom samarbeten och om hur resultatet av utredningarna bara kan bli bra med er medverkan. För detta är öppna frågor där vi i ledningen inte har svaren och utredningarna är bara ett första steg i en process där vi tillsammans ska hitta bästa vägen framåt.

Men jag skriver detta dekanbrev den 24 februari.

Ryssland har i natt invaderat sin granne Ukraina.

Det är krig i Europa.

Det pågående kriget kommer att påverka oss alla, men det är extra viktigt att vi är uppmärksamma på signaler från medarbetare och studenter med rötter i de krigförande länderna. Vi är ett internationellt universitet och vi har både medarbetare och studenter från såväl Ukraina som från Ryssland. Krigets tragedi kommer att påverka dessa individer i än högre grad än oss andra och det blir viktigare än någonsin att vi tänker på hur vi kan ta hand om varandra.

Det är lätt att dras med i apokalyptiska tankar (pesten har vi just genomlevt, nu kommer kriget….) men nu är det tid att tänka på hur vi kan hjälpas åt. Det pågår ett intensivt arbete vid Externa Relationer för att identifiera vad vi kan och bör göra för att hjälpa och stödja de studenter som drabbas och vi har alla ett ansvar för våra medarbetare, oavsett nationalitet.

Sven Lidin, dekan