Dekanbrev, 1 februari 2022

Hej,

Det nya året inleds av Janus; förändringen mästare, härskare över inledning och slut, över Alfa och Omega, över portar och valv, över resor och säkert därmed också för Covidpass. Janus månad är som alltid lite mörk och dyster. Våren är ännu inte ens ett löfte om ett löfte, fast vintergäcken blommar utanför Biskopshuset. Ändå är januari mera välkommen än någonsin. Sällan har väl behovet av avslut och nystart varit större. Vi vill lämna två långa pandemiår bakom oss och vågar ändå tro att 2022 blir året då pandemin tog slut. Grekiskan har ju två tecken för o-ljud, omikron och omega. Låt oss hoppas att de är väldigt lika. Att omikron blir till omega, den sista bokstaven vi behöver lära oss från det grekiska alfabetet. Håll i ett lite tag till så är det nog klart sedan. Signalerna från både vår egen regering och från grannländerna tyder på att vi mitt i denna superspridning ändå kan skönja slutet.

Jag är full av beundran för hur den här verksamheten hanterat de utmaningar vi haft. Vi har klarat av att bedriva undervisning och forskning trots alla utmaningar. Ett varmt tack till alla anställda och studenter som tillsammans tagit oss igenom detta.

Vi börjar nu också få mera på plats när det gäller förändringsarbetet inom fakulteten. Vårt Science Village-kontor har arbetat hårt med att ta fram olika förslag till hur en etablering kan komma att se ut och våra fakultetskoordinatorer Charlotta Turner (naturvetenskapliga fakulteten) och Knut Deppert (Lunds tekniska högskola, LTH) turnerar med en presentation för alla som vill lyssna. Följ gärna utvecklingen på Science Village-kontorets blogg. Samtidigt pågår arbetet med att samordna vårt arbete inom de två områdena miljö-geovetenskap och beräkningsvetenskap. Tack till alla er som givit inspel till detta. Det är spännande utveckling som vi ska dra maximal nytta av, men vi måste också ha respekt för att förändringar tar tid och kraft. Det viktiga är att det blir rätt. Vi ska använda oss av de goda idéer som kom ut ur forskningsutvärderingen RQ20 och som ger oss en möjlighet att se över hur vi kan utvecklas som fakultet och tillsammans med andra.

Sven Lidin, dekan