Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lund får nyckelroll i prestigefyllt uppdrag att kartlägga galaxen

Teleskop i rymden. Illustration.
Konstnärlig illustration av rymdteleskopet Gaia. Foto: Europeiska rymdorganisationen.

Astronomer vid Lunds universitet har spelat en central roll i arbetet med rymdteleskopet Gaia. Nu står det klart att ett nytt forskningsprojekt från Gaia-gruppen i Lund valts ut som en av två toppkandidater till Europeiska rymdorganisationens prestigefyllda satsning Voyage 2050.

Sedan Gaia sköts upp 2013 har teleskopet gett oss helt ny kunskap om Vintergatan. Totalt har nästan två miljarder stjärnor kartlagts. Gaia har även spelat en viktig roll när det kommer till upptäckter av asteroider, mörk materia och så kallade exoplaneter, det vill säga planeter belägna i andra solsystem än vårt eget.

Lunds universitet har sedan starten 1993 spelat en viktig roll i Gaia-projektet, främst genom Lennart Lindegren, seniorprofessor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik. Idag arbetar han tillsammans med astronomerna David Hobbs och Paul McMillan i en forskargrupp knuten till det europeiska rymdteleskopet. Nyligen blev det klart att ett förslag till ett framtida rymduppdrag, som leds av David Hobbs i Lund, har valts ut som en av två kandidater till Europeiska rymdorganisationens stora satsning Voyage 2050.

– Programmet är tänkt att starta 2025 men det tar 20 år innan den nya satelliten kan skickas upp omkring 2045. Uppdraget i denna mest prestigefyllda kategori kommer att finansieras med 10 miljarder kronor, säger David Hobbs, universitetslektor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik.

Lundagruppens forskningsprojekt handlar om så kallad astrometri – en inriktning inom astronomin som studerar stjärnors positioner, avstånd och rörelser. Forskarna vill använda synligt och infrarött ljus för att nå ut och söka kunskap om avlägsna och dolda regioner av Vintergatan. Projektet syftar till att kartlägga mellan 10 och 12 miljarder stjärnor i hittills okända områden omslutna av damm och gas.

– Även om det inte blir vårt projekt som väljs ut i den tyngsta kategorin kommer vi fortfarande ha en bra möjlighet att få mycket finansiering från Europeiska rymdorganisationen. Det innebär att framtidens astronomer i Lund kan vara sysselsatta under en hel forskarkarriär, säger David Hobbs.

Läs mer om Lundaforskarnas projekt ”All-sky visible and near infrared space astrometry” – springer.com

Text: Johan Joelsson.