Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biolog får miljonanslag för att stödja Östersjöns torskbestånd

Ett nytt anslag från Familjen Kamprads stiftelse stöder forskning om konstgjorda rev för att hjälpa torsken i Östersjön. Bild: Viviane6276
Ett nytt anslag från Familjen Kamprads stiftelse stöder forskning om konstgjorda rev för att hjälpa torsken i Östersjön. Bild: Viviane6276

Anders Persson, universitetslektor vid biologiska institutionen, får 2,8 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Pengarna ska användas till forskning om artificiella rev som ska hjälpa Östersjöns torskar.

Grattis till anslaget Anders, hur känns det?

– Fantastiskt roligt! Vi är en mindre grupp som har jobbat länge med att utveckla metoder för att studera reven med mindre utrustningsanslag. Nu kan vi rekrytera en person som dedikerat kan sammanställa all data vi samlat in och kommer att samla in fortsättningsvis.

Kan du berätta lite mer om projektet och de artificiella reven?

– Projektet bygger på Hanö torskrevsförenings initiativ att anlägga artificiella rev för att testa om det kan hjälpa den hotade Östersjötorsken. Vår uppgift inom akademin är att följa upp utvecklingen vid reven utifrån olika aspekter.

Vad är det ni ska göra?

 Vi har utvecklat videobevakning av reven, men det producerar mängder med film som behöver analyseras. Tanken är att använda artificiell intelligens för att snabbare kunna gå igenom alla inspelningar som videoövervakningen genererar. Vi kommer även att märka torsk med sändare för att kontinuerligt studera individuella beteenden på och utanför reven, vilket i förlängningen kan göra framtida projekt mer framgångsrika vad gäller placering. Ett annat syfte med projektet är att lyfta medvetenheten om situationen i Östersjön och ge en bild av hur det ser ut under ytan.

Hur länge sträcker sig projektet?

– Vi kommer rekrytera en post doc som kan börja under hösten. Projektet löper över två år och avslutas hösten 2027.

Vilka resultat har ni sett så här långt?

– Vi har sett att framför allt torsk gillar reven och gärna gömmer sig i dess håligheter. Vissa individer verkar nästan kontinuerligt uppehålla sig vid reven. Glädjande är också att fiskarnas kondition och storlek är mycket god, vilket annars varit ett problem de senaste åren i Östersjön.

Det är inte bara torsk som har flyttat in utan även sjurygg och blåmusslor. Bild: Doreen Liebich
Det är inte bara torsk som har flyttat in utan även sjurygg och blåmusslor. Bild: Doreen Liebich

Mer om projektet

Hanö Torskrevs projektgrupp består av forskare från Lund universitet, Marint Centrum Simrishamn samt Hanö Torskförening. 

Text: Johan Joelsson