Prestigefullt ERC-anslag för vetenskaplig excellens

Dan Metcalfe, biträdande universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har beviljats ERC Consolidator Grants i 2015 års utlysning. ERC-anslagen söks i internationell konkurrens med vetenskaplig excellens som enda urvalskriterium.
Daniel Metcalfe

Europeiska forskningsrådets (ERC) uppdrag är att främja forskning av högsta kvalité genom omfattande och långsiktig finansiering. Daniel Metcalfe får 1,75 miljoner euro under fem år. Metcalfes ERC-projekt ska ge den första globala bilden av hur växtätande insekter påverkar mängden näringsämnen, exempelvis kväve och fosfor, i världens skogar. På så vis kommer forskare att få en ökad förståelse för näringsflödet i olika ekosystem, och bättre kunna förutse effekterna av globala förändringar. Därmed ökar också kunskapen om hur världens skogar bäst bör skötas när mängden och sammansättningen av olika näringsämnen förändras.

För Daniel Metcalfe innebär ERC-anslaget att han kan skapa en egen forskargrupp och göra fler undersökningar såväl i arktiskt klimat som i tropikerna.

– Det här är ett drömprojekt för mig. Nu finns inga ursäkter längre, nu ska jag genomföra det, säger han.

2017-12-18
Forskare granskar granarnas utsläpp av partiklar
2017-12-14
Lundabiolog bland nya Wallenberg Academy Fellows