Ovanligt mönster bland flyttfåglar saknar förklaring

Hos arten större strandpipare flyger hanarna 800 kilometer längre än honorna när de flyttar till övervintringsplatserna i södra Europa. Mycket ovanligt enligt forskare vid Lunds universitet som inte kan förklara varför just arten större strandpipare skiljer sig från nästan alla andra arter.
En hand som håller en liten fågel i benen. Foto.
Större strandpipare (hane) med en ljuslogg på ryggen som identifierar var fågeln varit samt när den börjat och slutat flygningen. Fågeln på fotot fångades första gången när projektet startade 2013 och har sedan synts varje år. Foto: Ottenby fågelstation.

Lundabiologerna Linus Hedh och Anders Hedenström ville ta reda på var arten större strandpipare (Charadrius hiaticula), som häckar i södra Sverige, flyttar på hösten. Svaret blev sydvästra Europa. Men de fick veta mer än så genom de små ljusloggar som de fäst på fåglarnas ryggar och som avslöjar var fåglarna befunnit sig samt när de påbörjat respektive avslutat flygningen.

– Vi kunde konstatera att hanarna flyttar till Portugal och Spanien medan honorna övervintrar i Frankrike. Det är mycket ovanligt att hanar flyttar längre än honor, säger Linus Hedh och fortsätter:

– Det finns ett antal arter där hanar och honor övervintrar på olika platser, men då är det i stort sett alltid honorna som flyttar längst.

En art i Nordamerika

Ett exempel är bofink. Carl von Linné gav den namnet Fringilla coelebs, fritt översatt ”ungkarlsfink”. Ett passande namn eftersom hanarna flyttar kortast sträcka och återkommer till häckningsplatserna före honorna när våren nalkas.

Det finns ett fåtal andra arter där hanarna, likt arten större strandpipare, flyttar längre än honorna. Ett exempel är den nordamerikanska arten fläckdrillsnäppa. I det fallet förklarar forskarna det med att honorna etablerar revir när det är dags att häcka medan hanarna tar hand om avkomman.

Strandpiparen en gåta

Men den förklaringsmodellen stämmer inte för större strandpipare. Samma sak med andra förklaringar som konkurrens om bästa övervintringsplats eller bästa häckningsplats – de modellerna stämmer heller inte på större strandpipare.

– På så vis är arten unik. Vi vet inte varför hanarna flyttar längst, säger Linus Hedh.

Resultaten publicerades nyligen i en artikel i tidskriften Journal of Theoretical Biology.

Publikation: "The migration pattern of a monogamous shorebird challenges existing hypotheses explaining the evolution of differential migration" - sciencedirect.com

Text: Jan Olsson