Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Modiga mörtar betalar med sina liv

Fiskar som visar mod i sin jakt på mat blir ofta själva föda åt rovdjur. Blygare individer överlever i högre utsträckning. Forskare i Lund har nu lyckats påvisa ett samband mellan djärva personlighetskaraktärer och risken att dödas av rovdjur i det vilda.
Mörtar har olika personlighet. Foto: Jakob Brodersen.
Mörtar har olika personlighet. Foto: Jakob Brodersen.

Genom att märka mörtar, studera deras personligheter och sedan undersöka vilka individer som blir föda åt skarvar visar biologer vid Lunds universitet att djärvhet och bråd död går hand i hand. Enligt resultaten löper de modigaste mörtarna mer än dubbelt så stor risk att bli uppätna jämfört med de blygaste individerna.

På samma sätt som människor är individer med olika personligheter är mörtar individer med olika personligheter och karaktär. Ett sådant karaktärsdrag är mod. Alla mörtar är helt enkelt inte lika djärva.

Forskare har länge antagit att en individs benägenhet att utsätta sig för risker är en kompromiss mellan å ena sidan själva risken och vad den kan leda till, å andra sidan den belöning som kanske väntar. Djärvhet och viljan att ta stora risker blir då en strategi som kan leda till något riktigt gott att äta eller en partner att para sig med. Men det kan också sluta illa.

Tills nyligen har få forskningsresultat kunnat backa upp antagandet. Inte förrän nu när biologer vid Naturvetenskapliga fakulteten i Lund studerat personligheten bland mörtar i Krankesjön i Skåne.

Infångade mörtar har placerats innanför ett mörkt skydd i ett laboratorium. Sedan har forskarna mätt hur lång tid det har tagit för varje mört att simma ut från skyddet. Ju snabbare desto djärvare individ. Därefter har varje mört märkts med ett mikrochip och släppts ut i Krankesjön.

Skarvar vid Krankesjön. Foto: Aron Hejdström.
Skarvar vid Krankesjön. Foto: Aron Hejdström.

Vid sjön finns gott om fiskätande skarvar, som bland annat ätit många märkta mörtar. Skarvarna kräker upp fullt fungerande mikrochips på den lilla ön där de vilar mellan sina födosök. Med hjälp av en portabel läsare som aktiverar och läser av de unika identitetskoderna i varje chip har forskarna kunnat identifiera vilka mörtar som fallit offer för skarvarna, de djärvare eller de blygare individerna. Resultaten visar att lyckan inte alltid står den djärve bi.

Att relatera en viss individs beteende till risken för att bli dödad av ett rovdjur är en stor utmaning. Flertalet tidigare studier har istället fokuserat på hur morfologiska karaktärer (utseende och form) är kopplade till risken att drabbas av rovdjur.

– Vår studie är tämligen unik eftersom vi fokuserar på ett viktigt beteende och inte morfologi, men också för att vi låter spelet mellan rovdjur och bytesdjur ske på deras naturliga arena, i deras hemmasjö, säger Kaj Hulthén, en av forskarna bakom undersökningen.

Studien publiceras i en artikel i Scientific Reports.

Text: Jan Olsson

Senaste artiklar

2018-02-22
Oväntad plats för klibbande kardborreband
Oväntad plats för klibbande kardborreband
2018-02-20
Himlens stjärnor leder nattens djur
Himlens stjärnor leder nattens djur
2018-02-09
Stor satsning på miljövänligare solenergi
Stor satsning på miljövänligare solenergi
2018-02-05
Färgrikt foto avslöjar kannibalism i galaxhop
Färgrikt foto avslöjar kannibalism i galaxhop
2018-02-01
Småfåglar har effektivare vingslag än fladdermöss
Småfåglar har effektivare vingslag än fladdermöss