Gymnasieelever fick vara partikelfysiker för en dag

Den 7 mars fick 30 gymnasieelever i Lundaområdet prova på att vara partikelfysiker vid Lunds universitet. Deltagarna fick bland annat analysera data som samlats in vid forskningsanläggningen CERN.
Den internationella mästerklassen

Den internationella mästerklassen är ett globalt evenemang som hålls 1 mars–11 april vid drygt 200 universitet och forskningsinstitut världen över. Syftet är att ge gymnasieelever möjlighet att lära sig mer om partikelfysik samt få prova på hur det är att vara forskare för en dag.

Gymnasieeleverna som besökte Lunds universitet fick under förmiddagen lyssna på föredrag av partikelfysikerna Caterina Doglioni, Johan Rathsman, Katja Mankinen, Leif Lönnblad och Else Lytke. Därefter ägnade eleverna sig åt att analysera riktig data från ATLAS-detektorn vid CERN. Dagen avslutades med en videokonferens där eleverna fick diskutera sina resultat med deltagare på andra universitet samt forskningsanläggningarna CERN och Fermilab.

Doktoranderna Eva Hansen, Jonas Wessén och Joel Oredsson hjälpte eleverna att analysera data under dagen.

– Det gav mig ett nytt perspektiv på min egen forskning. Jag hoppas att deltagarna tyckte att det var lika roligt som jag gjorde!, säger Eva Hansen.

Text: Helena Bergqvist

2018-02-22
Oväntad plats för klibbande kardborreband
2018-02-20