Forskare optimerar sockerbetor för biogödning

Vissa mikroorganismer används för att stimulera odlade växters tillväxt och motståndskraft. Ibland fungerar sådan biogödning bra, ibland inte. Nu ska forskare vid Biologiska institutionen i Lund ta reda på exakt vad som krävs av sockerbetor för att de ska växa bättre. Lyckas de så kommer biologisk behandling av grödor att göra mer nytta och ge större skördar.
Sockerbetor.

I en nyligen avslutad studie har forskarna konstaterat att det finns stora skillnader i hur verkningsfull biogödning är på sockerbetor. Tillväxteffekten varierar med tiotals procent. Svaret på frågan varför finns enligt forskarna i de genetiska skillnaderna mellan olika sockerbetslinjer.

– Vi ska undersöka vad det är i sockerbetsplantor som bestämmer om biologisk behandling blir mer eller mindre lyckad. Vi ska ta reda på vilka gener som styr detta och därmed tillväxten, säger Allan Rasmusson, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Han leder ett konsortium som nyligen beviljats två miljoner kronor av Formas för projektet. Tillsammans med Bradley Dotson, nyanställd postdoktor, kommer Allan Rasmusson att ägna en stor del av kommande två år åt projektet.

Når de sitt mål så kommer det att bli tydligt vilka befintliga sockerbetslinjer som bör väljas för att öka avkastningen i odlingar runt om i världen. Möjligheten öppnas också att genetiskt anpassa sockerbetor så att de drar större nytta av biogödning och därmed växer mer och snabbare.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO måste matproduktionen i världen öka med mer än 50 procent under nästa 30 år.

– För att klara matförsörjningen måste vi få fram nya koncept, och det finns ett stort internationellt intresse för biogödning, säger Allan Rasmusson.

På majs och tomater har forskare tidigare konstaterat liknande stora skillnader i olika linjers förmåga att tillgodogöra sig behandling med mikroorganismer. Den nyss avslutade studien är första gången som motsvarande slutsats går att dra vad gäller sockerbetor. Än så länge vet de väldigt lite om varför och vilka egenskaper växten behöver ha för att stimuleras.

Projektet som nu tar vid för att hitta framgångsreceptet för biologisk behandling på sockerbetor är ett samarbete mellan Biologiska institutionen vid Lunds universitet, SLU i Alnarp och växtförädlingsföretaget Maribo Hilleshög Research AB.

Jan Olsson