Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i sjukhusfysik

Hanna Holstein, alumn, sjukhusfysik

Hanna Holstein, strålskyddsfysiker

Jobbar för Lunds universitet.

Vad jobbar du med och var?

Jag har valt att jobba med strålskydd och jag arbetar som strålskyddsfysiker vid Lunds universitet sedan 2012. Det är ett fantastiskt varierande jobb med både praktiska och teoretiska inslag i en härlig blandning. Jag besöker dagligen verksamheterna runt om på universitetet. Där håller jag utbildningar samt hjälper forskarna med stort och smått inom strålskydd. Jag bevakar också strålskyddsfrågor genom deltagande i konferenser runt om i världen.

När tog du examen?

Jag började utbildningen direkt efter gymnasiet och jag var färdig legitimerad sjukhusfysiker 2010.

Hur fick du ditt jobb?

Jag sökte tjänsten då dåvarande strålskyddsfysikern gick i pension.

Hur kom du på att du skulle läsa sjukhusfysikerutbildningen?

Jag fick höra talas om sjukhusfysikerutbildningen genom kontakter och tyckte att kopplingen mellan teori och praktik verkade rolig och intressant.

Vad var det bästa med utbildningen?

De naturvetenskapliga ämnena ligger mig varmt om hjärtat och sjukhusfysikerutbildningen gjorde mig inte besviken. Det bästa med utbildningen är att den har en bredd och koppling till yrkesverksamma sjukhusfysiker. Den ger också en legitimation vilket ger möjlighet till jobb direkt efter utbildningen.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Jag skulle vilja säga att hög kompetens alltid lönar sig, och det ger verkligen sjukhusfysikerutbildningen.

 

Intervjuad våren 2015


Erik Mattsson, alumn, sjukhusfysik

Erik Mattsson, sjukhusfysiker

Jobbar på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Vad jobbar du med och var?

Jag arbetar som sjukhusfysiker vid avdelningarna för Klinisk fysiologi och nuklearmedicin och Neurofysiologiska kliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. I arbetet ingår bland annat att optimera diagnostiska undersökningar, vilket innebär att läkaren får så bra bilder som möjligt samtidigt som patienten får ta emot så låg stråldos som möjligt. Jag gör även regelbundna kontroller av avdelningarnas utrustning och undervisar personal i strålskydd och nya metoder. Eftersom dokumentationen är mycket viktig inom sjukvården så går en del tid också åt till pappersarbete. Till exempel skapar jag nya metoder, uppdaterar befintliga metoder och skriver verksamhetsrapporter.

När tog du examen?

Jag tog examen våren 2013.

Hur fick du ditt jobb?

Jag fick mitt nuvarande jobb genom att svara på en offentlig jobbannons. Jag skickade in CV och personligt brev där jag berättade om mig själv, vad jag kan och vilka som är mina starka och svaga sidor. Därefter blev jag kallad till anställningsintervju och när intervjuperioden var över blev jag erbjuden jobbet.

Hur kom du på att du skulle utbilda dig till sjukhusfysiker?

Jag var väldigt intresserad av naturvetenskap och även nyfiken på sjukvården. På en utbildningsmässa fick jag en broschyr som beskrev alla olika yrken inom sjukvården och när jag läste om sjukhusfysiker insåg jag att det yrket gav mig möjligheten att kombinera fysik, teknik och vård.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen var att även om området från början kändes smalt, allt handlade om strålning, så finns det ändå en bredd. Yrkeslegitimationen gör att man kan arbeta inom flera olika delområden och inom varje område sker det konstant en utveckling. Det ger möjlighet att fördjupa sig i det man tycker är intressant.

Tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Det viktigaste är att du själv känner efter vad det är du vill studera och arbeta med i framtiden. Det kanske inte är den utbildningen som är populärast eller ger högst lön som är rätt för dig. Känn dig inte heller pressad att fortsätta på en utbildning som inte känns rätt. De kurser du redan har läst kan du ha nytta av i andra utbildningar. Prata med din studievägledare för att diskutera olika alternativ inom utbildning och karriär.

 

Intervjuad våren 2014.


Jenny är alumn i sjukhusfysik

Jenny Dueck, sjukhusfysiker

Jobbar på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som sjukhusfysiker inom strålbehandling på Rigshospitalet i Danmark. Direkt efter utbildningen gjorde jag även ett kortare forskningsprojekt inom protonterapi på Paul Scherrer Institut i Schweiz.

När tog du examen?

Jag tog min examen i juni 2013.

Hur fick du ditt jobb?

Jag fick jobbet efter att jag hade gjort mitt mastersarbete på Rigshospitalet.

Hur kom du på att du skulle utbilda dig till sjukhusfysiker?

Jag valde utbildningen eftersom jag ville jobba inom sjukvården, men tyckte att fysik var roligare än biologi. Jag tror dessutom att det kan vara lättare att få jobb om man har gått en yrkesutbildning, det bidrog också till mitt val.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa var de praktiska övningarna som gjorde att man som student tidigt fick möjlighet att omvandla teori till praktik.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Jag tycker att du ska studera det du tycker är roligt. Då blir du motiverad att plugga under alla utbildningsåren.

 

Intervjuad våren 2014.

Sidansvarig: