Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i molekylärbiologi

Emil Aaltonen, alumn, molekylärbiologi

Emil Aaltonen, Ansvarig för preklinisk utveckling

Jobbar på Spago Nanomedical AB i Lund

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar för Spago Nanomedical AB som utvecklar nanomaterial för diagnostik och terapi av cancer. Våra lokaler ligger på Medicon Village i Lund och vi tillhör Lund Life Science Incubator. Jag ansvarar för den prekliniska utvecklingen av företagets projekt, det vill säga för de biologiska studier som genomförs innan projekten går in i kliniska prövningar och testas på patienter. Jag ingår också i företagets ledningsgrupp.

När tog du examen?

Jag påbörjade min magisterutbildning i molekylärbiologi i Lund direkt efter att jag blev färdig med gymnasiet 1997. Efter avbrott för lumpen tog jag examen 2003 och fortsatte sedan direkt med doktorandstudier i mikrobiologi, även det i Lund. Jag disputerade 2008.

Hur fick du ditt jobb?

En kollega som arbetade som post doc på institutionen där jag doktorerade jobbade på Spago ett tag innan min disputation. När han fick annan tjänst i Danmark så behövde företaget någon som kunde ta över det projekt han hade jobbat på. Eftersom han visste att jag var tillgänglig så rekommenderade han mig. Jag började med några veckors projektanställning. Sedan gick jag på föräldraledighet och var välkommen att komma tillbaka när föräldraledigheten var slut.

Varför valde du att läsa din utbildning?

Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och eftersom det här med celler verkade spännande när jag gick på gymnasiet så fick det bli molekylärbiologi.

Har du några tips till blivande studenter som ska välja utbildning?

Välj det som intresserar dig och var inte rädd att bli låst i ditt val – det är helt ok att byta inriktning både en och flera gånger. Ta tillfället i akt under din utbildning att fokusera på att faktiskt lära dig och reflektera kring det du läser. Det är lätt att lägga sitt fokus på att bara göra det som krävs för att fixa tentorna. Det funkar kanske för att få sin examen, men man får ut så otroligt mycket mer om man ser förbi tentaångesten och gräver så djupt man bara kan i den guldgruva som kurserna erbjuder. Givetvis kan kvalitén på kurserna variera, men även en kurs som du inte tycker är bra kan vara en fenomenal språngbräda för egna fördjupade studier eller reflektioner.  

Vilka råd skulle du vilja ge till naturvetarstudenter som är på väg ut i karriären?

Ta kontakt med företag som intresserar dig. Ju fler du kontaktar och ju tidigare i utbildningen, desto bättre. Oavsett vad du har för avsikt med kontakten – till exempel om du vill få en anställning, göra examensarbete, sommarjobba eller gå en praktikkurs – så får du redan i kontaktsökandet och eventuella intervjutillfällen tillfälle att lära dig många saker.

Genom att komma i kontakt med ett antal olika företag, så får du uppleva den variation som finns inom industrin. Det ger dig möjlighet att känna av vilken företagsmiljö som känns bäst för dig. Det är också ett sätt att bygga upp ett professionellt nätverk. Det tar tid och det kan kännas frustrerande att nätverksbyggandet inte ger frukt i form av fast anställning omedelbart, men många tjänster tillsätts just genom rekrytering från befintliga nätverk och ofta lång tid efter att den första kontakten etablerats.


Intervjuad våren 2015.


 

Sidansvarig: