Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i meteorologi

Emil Björck, alumn i meteorologi

Emil Björck, prognosmeteorolog

Jobbar på SMHI i Norrköping.

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som prognosmeteorolog på SMHI:s mediaavdelning i Norrköping. Vi jobbar med att förmedla väderprognoser till allmänheten via olika kanaler såsom radio, tidningar, webb och TV. Jag är dock på väg att lämna dessa uppgifter för att istället ägna mig åt konsultarbete inom olika väder- och klimatrelaterade projekt på SMHI.

När tog du examen?

Våren 2010 tog jag min magisterexamen i fysik med inriktning mot meteorologi.

Hur fick du ditt jobb?

En tid efter examen dök det upp en tjänst som jag sökte. Jag hade dock lite tur och fick in en fot på SMHI då jag skrev mitt examensarbete på forskningsavdelningen. På så vis lärde jag mig mycket om arbetet här.

Varför valde du att läsa din utbildning?

Jag började med segelflygning som 15-åring. Då ingick en första dos meteorologi, så det var väl egentligen där intresset väcktes. Jag har också alltid varit intresserad av fysik, och hade en inspirerande fysiklärare under gymnasiet. Jag förstod sedan att meteorologin i allra högsta grad byggde på matematik och fysik. När jag insåg att jag skulle kunna återkoppla det jag lärde mig till flygverksamheten och vice versa så var det inte svårt att välja utbildning.

Har du några tips till blivande studenter som ska välja utbildning?

Välj framför allt ett ämne som du är intresserad av. Du har mycket hjälp av intresset när du ska lära sig. Och glöm inte bort matematiken – den är ett nyttigt verktyg hela vägen. Jag var lite naiv och tyckte som färsk Lundastudent att jag var ganska duktig på matte. Jag fattade lite för sent att jag kanske inte var fullt så duktig som jag borde vara och började halka efter. Den efterkälken släpade jag länge på.

Vilka råd skulle du vilja ge till naturvetarstudenter som är på väg ut i karriären?

Ett tips är att söka jobb i tid – redan under tiden du skriver examensarbetet. Man vet aldrig hur lång tid en rekryteringsprocess kan ta eller vad som kan komma emellan så det är lika bra att börja i tid. Väl på plats på ett jobb försöker jag att se på det som en fortsatt utbildning. Jag tycker för egen del att det är inspirerande att tänka att jag inte är fullärd – jag har bara fått förtroendet att träna på egen hand.

 

Intervjuad våren 2015.


Cecilia är alumn i meteorologi

Cecilia Wesslén, vetenskapskommunikatör och studieadministratör

Jobbar på Stockholms universitet.

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som vetenskapskommunikatör och studieadministratör på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

När tog du examen?

Jag tog min kandidatexamen i fysik, med inriktning mot meteorologi, 2010.

Hur fick du ditt jobb?

Jag blev erbjuden jobbet när jag hade tagit min licentiatexamen på forskarutbildningen vid Stockholms universitet.

Hur kom du på att du skulle bli fysiker/meteorolog?

Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och tyckte att fysik var det roligaste ämnet i skolan. Jag valde utbildningen eftersom jag gärna ville få en yrkestitel och arbeta med något som intresserar mig. Dessutom är meteorologi ett hett och aktuellt ämne – alla kan ju relatera till väder och klimat.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa var studiekamraterna och alla engagerade lärare vid fysiska institutionen.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Gör det du tycker är roligt och koncentrera dig på dina studier, det är jobbigt att vara stressad över både studierna och framtiden samtidigt. Om du gör det du tycker är roligt så blir du ofta duktig på det, och då brukar det lösa sig med jobb. Ibland blir vägarna lite krokiga, men det kan vara spännande samtidigt som det leder till att du får en unik meritlista. Ett annat tips är att göra ditt examensarbete på ett företag eller vid en forskningsavdelning som du tycker verkar spännande.

 

Intervjuad våren 2014.

 

Sidansvarig: