Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i kemi

Anette Mårtensson, alumn i kemi

Anette Mårtensson, laboratorieingenjör

Jobbar på Innovagen AB i Lund.

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som laboratorieingenjör på Innovagen AB i Lund. En stor del av mitt arbete sker i labbet där jag framställer, renar och karaktäriserar proteiner.

När tog du examen?

Jag tog min examen 2012.

Hur fick du ditt jobb?

Jag fick mitt jobb genom att skicka en spontanansökan till min nuvarande arbetsgivare.

Hur kom du på att du skulle utbilda dig inom kemi?

Jag har i stort sett alltid varit intresserad av kemi och biologi, så tanken har funnits där länge. Min storasyster läste kemi på universitetet och det gjorde att jag fick upp ögonen för den möjligheten. Det slutgiltiga beslutet kom på gymnasiet när jag insåg att kemi var det ämne jag tyckte var absolut roligast.

Vad var det bästa med utbildningen?

Den var både praktisk och teoretisk och det fanns stora möjligheter att nischa sig på olika sätt, antingen mot olika grenar inom kemi eller mer mot biologi. Utbildningen var bred på så sätt att den innehöll kurser i exempelvis humanfysiologi, matte och molekylärbiologi. Man läste alltså inte enbart renodlade kemikurser. Att studera tillsammans med internationella studenter gav en extra dimension och var mycket givande.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Med intresse kommer man långt även om studierna är tuffa. Finns inte intresset är det mycket svårare, så satsa på det du tycker är roligt. Gå på arbetsmarknadsdagar och tänk brett. Alla yrken finns inte definierade på papper.

 

Intervjuad våren 2014.


Marvin Villacrez, alumn i kemi

Marvin Villacrez, doktorand 

Jobbar på kemiska institutionen, Lunds universitet.

Vad jobbar du med och var?

Jag arbetar som doktorand i organisk kemi vid Lunds universitet. Min forskning handlar om att framställa ämnen som skulle kunna fungera som beståndsdelar i framtida läkemedel mot exempelvis HIV och malaria. I mitt jobb tänker jag både ut strategier för att framställa olika ämnen och tillverkar dem i laboratoriet.

Jag arbetar också med att hitta miljövänliga alternativ till dagens metoder för att framställa olika ämnen. Jag trivs oerhört bra med att forska eftersom jag ständigt ställs inför nya utmaningar. För att kunna lösa dessa använder jag mig både av den kemiska kunskapen jag har, men söker även ny information. Ingen dag är den andra lik och jag har aldrig tråkigt på jobbet.

När tog du examen?

Jag tog min masterexamen i juni 2012.

Hur fick du ditt jobb?

Jag tog kontakt med professorn i forskargruppen jag ville arbeta i och visade mitt intresse. När sedan doktorandtjänsten utlystes så sökte jag den, blev kallad till intervju och fick jobbet.

Hur kom du på att du skulle utbilda dig inom kemi?

Jag lockades av möjligheten att få en djupare förståelse för världen vi lever i. Organisk kemi tyckte jag verkade särskilt intressant. Det handlar om hur man kan utnyttja organiska molekylers egenskaper och reaktivitet för att bygga kemiska strukturer med specifika egenskaper. Jag valde kemiutbildningen i Lund eftersom den är känd för att hålla en hög kvalitet.

Vad var det bästa med utbildningen?

Kemiutbildningen vid Lunds universitet håller en mycket hög nivå, även internationellt sett. Som student får du möjlighet att lära dig nya saker på djupet. Jag är stolt över den kunskap jag byggt upp som kemistudent i Lund. Jag har stor nytta av den i min roll som doktorand.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Försök tänka ur ett längre perspektiv när du väljer utbildning. Välj inte enbart utifrån vad du tycker skulle vara kul att studera just nu, utan också utifrån vad du skulle kunna tänka dig att arbeta med i många år framöver.

Om du funderar på att börja forska så ta tillfället i akt och gör ditt examensarbete/projektarbete hos en forskargrupp inom universitetet. Är du intresserad av att arbeta inom industrin så undersök möjligheterna att göra examensarbete/praktik på eller åt ett företag. Ett annat tips är att våga fråga och visa att du är intresserad.

 

Intervjuad våren 2014.

Sidansvarig: