Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i geologi

Angelica Majewski, geologi, alumn

Angelica Majewski, hydrogeolog

Jobbar på COWI i Göteborg.

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som konsult och fördelen med det är att ingen dag är den andra lik. Ofta sitter jag med minst två projekt samtidigt, vanligtvis fler. Det kan innebära allt från grundvattenmätningar för ett kontrollprogram ena dagen till analys av salthalter i ett kustnära område andra dagen. Alla resultat ska dessutom sammanställas i rapporter till beställaren. Det är mixen av fältarbete, skrivbordsarbete och personliga möten med intressanta människor som gör att det är roligt att gå till jobbet, varje dag.

När tog du examen?

Jag tog min magisterexamen i geologi 2007.

Hur fick du ditt jobb?

Jag jobbade tidigare på Projekt Hallandsås, där jag även gjorde mitt examensarbete. Efter fem år där ville jag vidare och sökte min nuvarande tjänst via en annons på Platsbanken.

Varför valde du att läsa geologi?

Jag valde det eftersom tyckte att det verkade roligt och intressant. Och det var det!

Har du några tips till blivande studenter som ska välja utbildning?

Läs något du tycker är kul! Jag tycker inte att du ska välja någonting bara för att arbetsmarknaden ser bra ut inom det området. Tycker du inte att det är roligt att jobba med så är det slöseri med både tid och pengar.

Vilka råd skulle du vilja ge naturvetarstudenter som är på väg ut i karriären?

Visa framfötterna och nätverka. Lyssna inte på folks förutfattade meningar och fördomar utan bilda dig istället en egen uppfattning. Vi naturvetare kan väldigt mycket och behövs på väldigt många ställen, så sök överallt. Ditt drömjobb kan finnas där du minst anar det.

 

Intervjuad hösten 2015.

 


Anton är doktorand i geologi

Anton Hansson, doktorand

Jobbar på geologiska institutionen vid Lunds universitet.

Vad jobbar du med och var?

Sedan augusti 2013 jobbar jag som doktorand på geologiska institutionen vid Lunds universitet. Min forskning handlar om ett område som tidigare varit land, men som nu ligger under vatten ute i Hanöbukten i Skåne. Genom att studera rester av träd och pollen försöker jag ta reda på hur platsen såg ut när den nyttjades av människor för länge sedan.

När tog du examen?

Jag tog min masterexamen våren 2013.

Hur fick du ditt jobb?

Under tiden jag gjorde mitt examensarbete på masterutbildningen fick jag reda på att institutionen skulle utlysa en doktorandtjänst inom mitt intresseområde. När jag hade gjort klart examensarbetet och tagit min masterexamen sökte jag tjänsten och fick den.

Hur kom du på att du skulle studera geologi?

När jag gick på gymnasiet gjorde vi en fjällvandring i Kebnekaisefjällen. Under en sommarvecka upplevde vi storslagen natur och besökte forskningsstationen i Tarfala. De som arbetade där tog med oss på en glaciärvandringstur på Storglaciären och därefter var valet av universitetsutbildning ganska enkelt. Jag valde Lund eftersom geologiutbildningen verkade vara bra och innehålla många intressanta kurser.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen var att den spänner över ett stort område inom naturvetenskapen. Geologi är ett bredare ämne än vad man kanske först kan tro. Jag tyckte också om att det ingick många exkursioner i utbildningen. Om man är intresserad av naturen, klimatförändringar och hur världen fungerar så är geologiutbildningen ett bra val. På geologiska institutionen är det dessutom bra stämning och avståndet till lärarna är litet.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Gå på Lunds universitets öppet hus eller inspirationsdagar och smaka på de olika ämnena innan du bestämmer dig. Läs i utbildningskatalogen och välj en utbildning inom det ämne du är mest intresserad av.

 

Intervjuad våren 2014.

Sidansvarig: