Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i biologi

Sofie Stålhand, biologi, alumn

Sofie Stålhand, föreståndare

Jobbar på naturum Hornborgasjön och informationscentralen Trandansen.

Vad jobbar du med och var?

Jag är föreståndare för naturum Hornborgasjön och informationscentralen Trandansen. I Sverige finns ett trettiotal olika så kallade naturum. De fungerar ofta som ett slags ”port” till olika naturområden. 

Hornborgasjön ligger mellan Skara, Falköping och Skövde. Den restaurerades under slutet av åttiotalet och är fortfarande det största naturvårdsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Idag är det ett av Sveriges största naturreservat. Sjön besöks varje år av ca 250 000 besökare. Majoriteten av besökarna kommer för att se den årliga trandansen.

Mitt jobb innebär att jag har ansvar för all publik verksamhet runt sjön. Jag gör allt från att ordna guidningar, ta emot skolklasser och hålla föredrag till att skriva informationsmaterial och ha hand om hemsidan. Mitt arbete innehåller också en hel del organisation, arbetsledning och budgetansvar. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Det är varierat, och jag kan bestämma mycket kring mina arbetsuppgifter själv. 

Hur fick du ditt jobb?

Jag bodde och praktiserade i England när jag hittade annonsen för jobbet på nätet. Webbplatsen jag besökte heter gronajobb.se. Där samlas annonser för jobb inom bland annat djur, natur, jordbruk och skog.

När jag läste annonsen upplevde jag det som att det var mig de beskrev. På intervjun klickade allt och hux flux flyttade jag hem till Sverige och ett fast jobb. Förutom min praktik i England hade jag även fyra års erfarenhet från ett annat naturum där jag jobbade som timanställd under hela studietiden.

När tog du examen?

Jag tog min magisterexamen i naturvårdsbiologi 2011.

Hur kom du på att du skulle studera biologi? 

Jag har alltid trivts bra i naturen och intresserat mig för miljöfrågor. Efter gymnasiet kände jag mig vilsen eftersom jag inte ville fortsätta läsa till industridesigner, vilket jag gjort tills dess. Jag upplevde att världen inte behöver fler prylar hur snygga eller smarta de än är. Istället ville jag jobba med något som jag kan stå för och trivas med.

Efter flera år av resor och småjobb kände jag mig säker på att jag ville jobba med natur på något sätt. Att utbilda sig till biolog kändes som en bra start. Jag visste redan från början att jag inte ville bli forskare utan försökte styra min utbildning så mycket som möjligt mot praktisk naturvård.

Vad var det bästa med utbildningen? 

Jag tyckte att det bästa var att under flera år få möjligheten att ha ett så tydligt fokus på naturfrågor från alla möjliga vinklar. Innan jag började så trodde jag att jag var mest intresserad av en särskild del av ämnet. Jag blev därför förvånad och glad när min fascination även väcktes för de andra områdena som ingår i utbildningen.

Har du något tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Ett av mina tips är att besöka arbetsplatser, eller ta kontakt med någon som jobbar med sådant som du känner dig nyfiken på. Och gör praktik under utbildningen! Det vidgar ditt kontaktnät och ger dig något att skriva i ditt CV. Dessutom ger det dig en bättre bild av vad du vill fortsätta jobba med.

Intervjuad hösten 2014

 


Ellinor är alumn i biologi

Elinor Jax, forskningstekniker

Jobbar på Sussex University, England.

Vad jobbar du med och var?

Jag är just nu på väg till södra Spanien för att delta i fältarbete som är en del av ett forskningsprojekt. Projektet leds av Dr. Lena Grinsted och prof. Jeremy Fields från Sussex University och handlar om socialt beteende hos getingar.

När tog du examen?

Jag tog min masterexamen i september 2013.

Hur fick du ditt jobb?

Det hela började nog egentligen redan när jag fick sommarjobb som fältassistent på biologiska institutionen sommaren 2011. Då arbetade jag med att inventera växtarter och pollinerare, det vill säga de insekter som hjälper växter med pollineringen. Erfarenheten jag fick under sommarjobbet gjorde att jag senare kunde få arbete som forskningstekniker hos humleforskaren prof. Dave Goulson på Sussex University i England. I England träffade jag sedan Dr. Lena Grinsted vars forskningsprojekt jag jobbar med nu.

Hur kom du på att du skulle studera biologi?

Jag har alltid varit intresserad av djur och natur, och funderade länge på att studera till veterinär. När jag jobbade som volontär på ett djurreservat i Argentina kom jag dock på att det jag brinner mest för är att hjälpa vilda djur. Då beslöt jag mig istället för att bli biolog och det beslutet har jag aldrig ångrat.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag tycker att alla moment och kurser under utbildningen har varit intressanta och roliga. Något som är fantastiskt med biologutbildningen vid Lunds universitet är att den är väldigt flexibel. Det ger en möjlighet för dig som student att utforma studierna så som det passar dig bäst. Under min studietid har jag till exempel gjort två utbyten till Venezuela och Sydney, och två praktiker för att specialisera mig inom de ämnen som intresserar mig.

Under min första praktik åkte jag tillbaka till Venezuela och deltog i en studie på ozeloter. Jag lärde jag mig många nya analysmetoder under projektet och var även medförfattare på en vetenskaplig artikel. Under min andra praktik deltog jag i en forskningsstudie på humlor vid Sussex University. Denna praktik gav mig kontakter som senare ledde till att jag blev erbjuden jobb.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Använd din studietid till att göra saker som skiljer dig från alla andra studenter. Betygen är inte allt, utbytesstudier och erfarenhet från praktik är viktiga meriter när du senare ska söka jobb. Det är också viktigt att ha ett kontaktnät. Jag skulle därför vilja tipsa dig som blivande student om att engagera dig i relevanta organisationer, göra praktik i en forskargrupp som intresserar dig, och att söka olika sommarjobb som har anknytning till ditt studieämne.


Intervjuad våren 2014.

Sidansvarig: