Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidigare studenter i astronomi, fysik och teoretisk fysik

Jennie Berg harläst fysik

Jennie Berg, systemutvecklare

Jobbar på Visma Spcs i Malmö

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som systemutvecklare på Visma Spcs i Malmö. Vi utvecklar program och tjänster på webben som gör det enklare att starta och driva eget företag. Genom minskad administration kan kunderna istället ägna mer tid åt att utveckla verksamheten. Vår största och mest kända tjänst på webben heter Visma eEkonomi. Parallellt med nyutveckling jobbar jag kontinuerligt med att förbättra och optimera våra webbtjänster. Den stora och ständigt växande datamängden ställer höga krav på prestanda och säkerhet.

När tog du examen?

Jag tog en magisterexamen i fysik 2005.

Hur fick du ditt jobb?

Jag hade arbetat som konsult med uppdrag på Visma Spcs i ett antal år när jag bestämde mig för att jag ville fortsätta som anställd i företaget. Konsultbolaget som jag arbetade på tidigare heter Adhoc och ligger i Lund. Det var där jag fick min första tjänst efter examen. Jag såg annonsen för tjänsten i tidningen och sökte den. Företaget kändes helt rätt för mig även om jag från början inte hade tänkt arbeta med programmering.

Varför valde du att läsa fysik?

Jag började egentligen läsa miljövetenskap, men valde att läsa flera fysikkurser mot slutet av utbildningen. Sista året kände jag att jag ville fördjupa mig mer inom matematik och fysik än vad som egentligen ingick i det miljövetenskapliga programmet. Jag letade därför upp en möjlighet till examensarbete på MAX-lab (nu mera en del av MAX IV-laboratoriet). Det slutade med att jag tog en examen i fysik istället. Jag hade planer på att ta ut en dubbelexamen i miljövetenskap och fysik, men så fick jag jobb och tycker att det räcker med min fysikexamen.

Har du några tips till blivande studenter som ska välja utbildning?

Välj med hjärtat, våga prova och var inte rädd för att byta om det inte känns rätt. Undvik att lägga för mycket tid på att hoppa runt mellan enstaka kurser inom olika områden även om de är intressanta. I slutändan kommer det att vara din examen som räknas.

Vilka råd skulle du vilja ge till naturvetarstudenter som är på väg ut i karriären?

Jag tycker det ser bra ut om man har något mer i sitt CV än bara utbildning. Om du inte har haft något jobb under studietiden så kanske du har varit engagerad i kåren eller har haft något annat ansvarsuppdrag som du kan ta upp. När du sedan får komma till intervju för en anställning så är mitt råd att förbereda dig genom att läsa på om företaget. Passa på att tänka ut några frågor som du kan ställa till den som intervjuar dig. Fundera också noga igenom i förväg varför du vill arbeta på just det aktuella företaget.

 

Intervjuad våren 2015.


Fredrik Windmark har läst astronomi och fysik.

Fredrik Windmark, konsult inom luftmiljö

Jobbar på SMHI i Norrköping.

Vad jobbar du med och var?

Jag har precis börjat jobba i Luftmiljögruppen på SMHI i Norrköping. Vi arbetar bland annat med att modellera och kartlägga spridningen av föroreningar från exempelvis vägar och industrin. Mina arbetsuppgifter kommer vara att utveckla simuleringsprogrammen samt att anpassa och lära ut dem till olika svenska och internationella kunder.

Innan dess doktorerade jag inom astrofysik i Heidelberg, Tyskland. Där arbetade jag med att förstå hur det går till när planeter bildas, och mer specifikt förklara hur små stoftkorn växer till kilometerstora asteroider.

När tog du examen?

Jag tog en kandidatexamen i fysik 2008 och en masterexamen i astronomi 2010.

Hur fick du ditt jobb?

Jag sökte jobbet via en annons och fick det.

Varför valde du att läsa teoretisk fysik och astronomi?

Det som lockade mig mest var nog möjligheten att hålla på med någon form av problemlösning. Jag läste ett par astronomikurser på gymnasiet och tyckte att astronomi och fysik verkade kul men jag var inte någon eldsjäl. För varje kurs jag läste på universitetet blev det dock bara roligare, och de två examensarbeten jag gjorde under utbildningen gav mig lust att fortsätta med en forskarutbildning och doktorera inom astronomi.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa var närheten till forskningen. Ju längre tid jag studerade, desto mer uppenbart blev det hur mycket det finns kvar för astronomerna att upptäcka och förstå. Att kunna bidra med riktig forskning under examensarbetena redan på kandidat- och masternivå var häftigt. På astronomiinstitutionen var det lätt att lära känna lärarna. Jag fick lära mig forskarrutiner väldigt tidigt, och när jag sedan började arbeta som doktorand var arbetssättet redan helt naturligt.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Läs något som du själv tycker verkar intressant och roligt. Planera inte karriären för långt framåt. Studier och jobb tar mycket tid och energi, så man måste tycka om det man sysslar med. Som naturvetare lär man sig också mycket mer än bara sitt eget specialämne. Den programmering, problemlösning, skriv- och presentationsteknik och det kritiska tänkande som man får erfarenhet av passar bra för många jobb även utanför det egna specialområdet.


Intervjuad hösten 2014.


Daniel är alumn i fysik

Daniel Adén, utvecklingsingenjör/fysiker

Jobbar på FOSS Analytical A/S, Hilleröd/Höganäs.

Vad jobbar du med och var?

Jag jobbar som utvecklingsingenjör och fysiker på FOSS Analytical A/S som är ett företag som utvecklar och konstruerar instrument för spektroskopisk analys av fasta och flytande material.

Jag hör till avdelningen Research and Development. Mina uppgifter varierar från att optimera mätinstrument till att utveckla nya spektroskopiska metoder. Mitt arbete innebär att jag dagligen kommer i kontakt med flera olika ämnesområden inom fysik och matematik, exempelvis atomfysik, plasmafysik, kemometriska metoder som bygger på matematisk statistik, samt mekanik. Med min utbildning har jag särskilt god kompetens för de uppgifter som har med analytiska metoder och teoretisk modellering att göra.

När tog du examen?

Jag tog min masterexamen i fysik 2007 och min doktorsexamen i astronomi och astrofysik 2011.

Hur fick du ditt jobb?

Jag sökte jobbet via en platsannons.

Varför valde du att läsa astronomi och teoretisk fysik?

Jag valde utbildningen eftersom jag har ett stort intresse för fysik och matematik. Då visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med i framtiden, men under utbildningens gång bestämde jag mig för att doktorera inom astronomi. Jag forskade på spektroskopi av stjärnatmosfärer. Det var bland annat mina kunskaper inom detta område som ledde till att jag fick jobbet på FOSS.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med masterutbildningen i fysik är att den är så bred. Det finns många vägar att välja mellan inom fysik och astronomi, och jag upplevde att jag hade gott om tid att hitta en inriktning som passade just mig. Möjligheten till daglig kontakt med doktorander, professorer och andra medarbetare var också värdefull.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Mitt tips är att läsa kurser inom ett annat område än ditt huvudområde. Kunskaper i programmering och statistik är till exempel attraktivt på arbetsmarknaden och breddar din kompetens. Jag tycker också att du ska fundera på om en forskarutbildning skulle kunna vara något för dig.


Intervjuad våren 2014.


Leo Wallin, alumn i teoretisk fysik

Leo Wallin, verksamhetsansvarig

Jobbar på Norbuling.

Vad jobbar du med och var?

Jag arbetar som verksamhetsansvarig på Norbuling, ett företag där vi bland annat erbjuder hjälp med rekrytering, jobbcoaching och utbildning. En viktig del av vår verksamhet är att stödja dem som av olika orsaker har större utmaningar när det gäller att komma in på arbetsmarknaden. Mitt arbete är väldigt omväxlande och jag arbetar bland annat med projektledning, att utveckla nya utbildningsprogram och att sköta kontakter med olika myndigheter.

När tog du examen?

Jag tog min masterexamen i teoretisk fysik 2012.

Hur fick du ditt jobb?

Jag arbetade extra på Norbuling under studietiden. Efter att jag tagit min examen blev jag erbjuden en heltidstjänst på företaget.

Varför valde du att läsa teoretisk fysik?

Jag ville förstå var gränserna går för vad vi känner till om den verklighet vi upplever.
När jag gick på gymnasiet fick vi besök av Hans-Uno Bengtsson, tidigare docent i teoretisk fysik vid Lunds universitet. Den dörr till fysikens värld som han öppnade för oss då, gick inte att stänga. Mitt intresse för teoretisk fysik växte, och allteftersom jag fortsatte att lära mig mer upplevde jag att det gav mig en annan syn på min omvärld.

Vad var det bästa med utbildningen?

Förutom ämneskunskaperna har jag genom utbildningen utvecklat min förmåga att lösa problem, tillämpa det vetenskapliga arbetssättet på arbetsuppgifter i min vardag och att lära mig vad man kan uppnå genom en hög arbetsdisciplin över längre tid.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Försök att föreställa dig hur vardagen kan komma att se ut efter dina studier. Tänk på faktorer så som om du är öppen för att resa eller flytta runt världen i ditt arbete, hur du skulle trivas med dina framtida kollegor på en arbetsplats samt vilken livsstil och vilka arbetsuppgifter du kan fortsätta känna dig stimulerad av år efter år.


Intervjuad våren 2014.

 

Sidansvarig: