Val av dekan, prodekaner samt övriga ledamöter i fakultetsstyrelsen

Mandatperioden 2018-2020

Valberedningens förslag

Valberedningen är klar med sitt förslag på dekan, prodekaner samt övriga ledamöter i fakultetsstyrelsen för perioden 1 januari 2018 –  31 december 2020.

Se valberedningens förslag på kandidater

Om valet

Detta val genomförs som e-val. Den 8 maj skickas röstsedel via e-post till de röstberättigade. Det är möjligt att rösta fram till 30 maj kl. 13.00. Offentlig röstsammanräkning sker 30 maj kl. i 13.00 i Molekylen, Kansli N, Astronomihuset, Sölvegatan 27.

Vilka ska utses?

• en dekan, därtill ordförande i fakultetsstyrelsen
  • två prodekaner med särskilt ansvar för grundutbildning respektive forskarutbildning. En av prodekanerna är ställföreträdande dekan, och vice ordförande i fakultetsstyrelsen.
  • fem lärarrepresentanter
  • två representanter för övriga anställda
  • två externa ledamöter

Fakultetsstyrelsen är fakultetens högsta beslutande organ och har ett samlat ansvar för utbildning, forskning, innovation och samverkan, kvalitets- och utvecklingsarbete, fakultetsbibliotek, organisation, ekonomi, personal, administration samt informations- och kommunikationsarbete. Dekanen har ett helhetsansvar för fakulteten och leder det strategiska arbetet.

Vilka är valbara?

Till dekan, prodekaner och lärarrepresentant kan den väljas som är vetenskapligt kompetent lärare. Med uttrycket vetenskapligt kompetent lärare menas professor eller person som innehar anställning som lärare för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens. Som representant för övriga anställda kan den väljas som är anställd vid fakulteten och som inte tillhör kategorin vetenskapligt kompetent lärare.

Vem får rösta?

Anställda vid LU vars anställning utgör minst 50 % av heltid vid naturvetenskapliga fakulteten. Anställningen ska vara tillsvidare eller avse ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning vid fakulteten.

Doktorander med doktorandanställning är inte röst- och nomineringsberättigade då de i detta sammanhang räknas som studenter i enlighet med 1 kap. 4 § HF.

Hur tillsätts de olika uppdragen?

Dekan och prodekan (den prodekan som är ställföreträdare) utses av rektor efter förslag genom val av de röstberättigade vid fakulteten. Den andra prodekanen utses av dekan efter förslag genom val av de röstberättigade vid fakulteten. Övriga lärarrepresentanter och representanter för övriga anställda väljs direkt av de röstberättigade vid fakulteten. De externa ledamöterna föreslås av valberedningen och utses av rektor.

Sidansvarig:

Tidplan

Valberedningen påbörjar sitt arbete

9 januari
Information till fakultetens anställda att röst- och nomineringsberättigade har möjlighet att nominera

9 januari – 17 februari
Fakultetens röstberättigade har möjlighet att lämna nomineringar

Offentliggörande av namn på medarbetare som står till förfogande för uppdrag

Valberedningens förslag klart

2 maj
Röstlängd fastställs

4 maj