Dekanbrev

Dekanbrevet skickas ut till alla anställda via e-post en gång i månaden. I dekanbrevet kommenterar naturvetenskapliga fakultetens ledning aktuella händelser och ger löpande sin syn på angelägna frågor.

Hej,

Denna gång tänkte jag försöka entusiasmera mina medarbetare för något många uppfattar som dödstråkigt och kanske till och med meningslöst, nämligen LUCRIS. LUCRIS är Lunds universitets nya forskningsinformationssystem, och innehåller information om våra forskares projekt, samarbeten och publikationer, men även forskningsrelaterade aktiviteter som samverkan med det övriga samhället. Det sistnämnda är inte minst viktigt, statsmakten vill på något sätt uppskatta den samverkan som landets olika universitet står för och använda detta i den ekvation som bestämmer fördelningen av statsmedel. Mer pengar till universitet med stor samverkan alltså. LUCRIS fungerar även som en databas i vilken man både internt och externt kan söka efter individer eller aktiviteter vid LU som av någon anledning är intressanta. När vi till exempel förhandlar med andra länder som på egen bekostnad vill skicka hit doktorander för att forskarutbildas i Lund, så tycker man att LUCRIS är ett perfekt verktyg. Här kan den presumtiva doktoranden såväl som det aktuella forskningsrådet identifiera lämpliga forskargrupper och handledare hos oss, och knyta kontakt.

Ett problem är att det krävs en mindre ansträngning för att på ett meningsfullt sätt vara med i LUCRIS. Trots alla hjälpverktyg och rådgivare är det ändå så att viss information bara kan formuleras av den enskilde forskaren själv. Det är dock en begränsad insats som tar maximalt en halvtimme. Tyvärr leder detta lilla problem till ett större, att alla inte är med på båten. N är sämst vid LU, och enbart ca 10 % av våra forskare har aktiverat sig i LUCRIS. Den som står utanför syns betydligt sämre och riskerar att gå miste om möjligheter. Dessutom är det så att LUCRIS med tiden kommer att användas för utvärderingar, som kan komma att påverka våra anslag. LUCRIS är enligt uppgift det enda verktyg LU har för att utvärdera samverkan. Den dag som samverkan används som parameter vid fördelningen av statsanslag kommer naturligtvis vissa fakulteter hävda att en sådan parameter även ska användas vid fördelningen av LUs anslag till fakulteterna. Det skulle i dagsläget definitivt inte gynna oss. Nu är vi inte där ännu, vi vet inget om hur en samverkansparameter kan komma att se ut, men det pågår en intensiv diskussion. Vi får återkomma om just detta, men för stunden vill jag innerligt uppmana er att berätta om er forskning enligt de beslutade riktlinjerna, information och lathund hittar ni på fakultetens webbplats. Det finns också någon på varje institution som kan systemet och kan hjälpa er att komma igång.

Som någon av er kanske uppmärksammade var jag härom veckan inblandad i ett innovationspris vid LU, och det var ju naturligtvis glädjande. Rapporteringen om detta blev dock inte bra, jag försökte men misslyckades med att korrigera, och jag känner ett behov av att förtydliga. Förutom Sophie Manner (KILU) och jag är även Ulf Ellervik (KILU, känd från TV) och Helena Strevens (medicinska fakulteten) innovatörer i projektet, och alla har lika stor del av innovationspriset såväl som andra framgångar som vårt gemensamma bolag har haft. Prissumman var på 75,000 och det är pengar som oavkortat går till bolagets kassa. Det är alltså inte så som vissa tror att pengarna hamnade i innovatörernas fickor. Och att som universitetslärare engagera sig i innovationer baserade på upptäckter i den akademiska forskningen ger inga rikedomar, det är jag ett levande bevis på. Drivkrafterna är helt andra, och betydligt starkare än att tjäna pengar.

Olov Sterner, dekan

Sidansvarig: