Dekanbrev

Dekanbrevet skickas ut till alla anställda via e-post en gång i månaden. I dekanbrevet kommenterar naturvetenskapliga fakultetens ledning aktuella händelser och ger löpande sin syn på angelägna frågor.

Hej,

Jag har som bekant ett stort engagemang i internationaliseringen av LU:s utbildning och forskning, något som jag tycker är viktigt för ett stort universitet. Regeringen tycker likadant och har tillsatt en utredning med syftet att öka de svenska lärosätenas ansträngningar för internationalisering. I detta sammanhang vill jag tipsa om följande:

ACCESS som är ett samarbete mellan i första hand Lund, Uppsala och det två största universiteten i Chile. Ett första seminarium med forskare sker i Lund den 17 och 18 augusti, och alla med intresse för eller kontakter med Chile uppmanas besöka hemsidan www.accesschilesweden.com.

MIRAI är ett stort samarbetsprojekt med Japan, med ett seminarium samt workshops i höst (17/18/19 oktober). Alla som har intresse för att utveckla kontakter med Japan kan få mer information på www.mirai.nu.

Slutligen har franska staten lanserat ett nationellt alumninätverk för Sverige, och alla som har intresse av att komma i kontakt med detta kan registrera sig på www.suede.francealumni.fr.

I detta brev tänkte jag för sista gången behandla fenomenet Myndighetskapital, därefter lovar jag att för alltid hålla tand för tunga. Jag har slutat argumentera om vikten för vår verksamhet att ha ett betydande MK, nu har det tvärtom blivit skamligt att ha det. År 2013 beslutade universitetsstyrelsen att hela LU:s MK maximalt får vara 15 % av vår omsättning vid utgången av 2018, men sa då inget om vad som händer om det finns för mycket (här kallat förbjudet MK). Nu har dock LU:s ledning sagt att det tillåtna MK:et är 15 % per fakultet, inte hela LU, och att man tar 10 % av det förbjudna MK:et 2019. Man pratar dessutom om att minska det tillåtna MK:et till 10 % under de kommande fem åren. Fakulteterna har fått order om att minska kapitalet, och vi har initierat en process för att göra detta. Vi har gått igenom situationen vid varje enskild institution, som alla har seriösa planer för hur man vill använda kapitalet de kommande åren. För att verkligen se till att alla följer sina planer tänker fakulteten följa upp utvecklingen noga, och begära att institutionerna varje år gör ett underskott motsvarande minst 30 % av det förbjudna MK:et institutionen hade året före. Exempel: om institution X i bokslutet för 2017 redovisar ett förbjudet MK på 1 miljon, så förväntas X redovisa ett underskott i resultatet för 2018 på minst 300 000. Klarar man inte detta kommer fakulteten att suga upp mellanskillnaden, men risken för att detta ska ske är liten.

Förvisso skiljer det sig mycket från institution till institution. Vissa ligger under eller på 15 %, och behöver egentligen bara förbereda sig på att andelen tillåtet MK med tiden kan komma att sjunka till 10 %. Andra ligger rejält över, och måste omedelbart komma igång med åtgärder. Efter sommaren kommer vi ha en ny avstämning med institutionerna, för att säkerställa att allt går enligt planerna.

Men innan dess är det sommar, njut av den och ladda era batterier! Vi ses på fakultetens sommarfest den 24/8.

Olov Sterner, dekan

Sidansvarig: